Ugrás a tartalomra

Még nincs végleges felvásárlási ára a napraforgónak

2018.08.17
14:25
2018.08.17
16:20
Forrás
Pannon RTV
Az MK csoporthoz tartozó Victoria Logistic, amely Szerbia legnagyobb napraforgó-felvásárló és feldolgozó üzeme - adó nélkül - 28,5 dinárért veszi át a napraforgót a termelőktől.

Egyes földeken már megérett a napraforgó és elkezdődött az aratás. Az olajnövénynek ugyan nem tett jót az idei időjárás, több helyen is hiányos a termés, viszont ehhez képest elfogadhatónak mondható a hozam – mondta az egyik ludasi termelő. Varga Zoltán 15 holdon termeszt napraforgót, 2 tonnás átlaghozammal számol holdanként. Eddig még csak árelőleget kaptak. A cégek a piaci ármozgás és a környező országokban érvényes árak alapján határozzák meg a végső összeget.

Varga Zoltán, termelő, Ludas: „28 dináros előleget kapunk, de én gondolom az a 31-32 dinár meglesz, mert ez szerintem ki van számolva, mivel a búzánál is 60 ezer dinárt kaptunk holdanként, ugyanúgy a napraforgó is ennyi lesz.”

Szalai László főként gyümölcstermesztéssel foglalkozik, azonban napraforgót is vetett. Annak idei árelőlegével azonban nincs megelégedve. „Nem vagyunk megelégedve. Kevés az ára is a múlt évihez képest. Majd ami lesz az idén, a felvásárlási ára, az kevesebb lesz. Kevesebbet fognak fizetni mint a múlt évben. A 35-40 dinár lenne az ideális ára a napraforgónak.”

A termény zöme még éretlen. 10-15 nap kell az aratási időszak tényleges elindulásához - mondta Aladics Tibor, ludasi felvásárló. Egyelőre ők is csak árelőleget adnak, amely 28 dinár adóval együtt, kilogrammonként. „Nálunk a bevált szokás, hogy az aratás végeztével, amikor meghatározzák a végső árat, akkor mindenki egyformán elkapja a végső árat, teljesen függetlenül attól, hogy mennyi az előleg. Az előleg a szezon folyamán többször is változhat, és ez egyáltalán nem befolyásolja, hogy mennyi lesz a végleges ár.”

Tavaly a napraforgó végleges ára 38 dinár volt adóval - tette hozzá Aladics. A vetésterület egyébként idén Szerbiában meghaladta a 240 ezer hektárt.

napraforgó

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.