Ugrás a tartalomra

Íjász-, és barantabemutató Ópusztaszeren

2018.08.19
16:18
2018.08.19
17:57
Forrás
Pannon RTV
Nemzetgyarapodás, magyar családok, a visegrádi országok civil közösségi együttműködése – ezek voltak a Magyarok Országos Gyűlésének idei témái.

A rendezvényt hatodik alkalommal szervezték meg a magyarországi Ópusztaszeren. Íjász-, és barantabemutató, kirakodóvásár és ínyencségek várták az érdeklődőket három napon át.

Néhány év szünet után ismét életre hívták a Magyarok Országos Gyűlése elnevezésű rendezvényt. Idén az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

Különböző fellépők, előadások és több mint ezer önkéntes. Ez várta az elmúlt három napban az érdeklődőket. A rendezvénynek közösségépítő, -összekötő, illetve hagyományápoló célja is volt. Ilyen jellegű programokkal is találkozhattak az idelátogatók.

A háromnapos rendezvény egyik ilyen programja a barantabemutató volt. A szó önmagában azt jelenti, harc, harci játékok. Barantás szinte lehet bárki kortól és nemtől függetlenül.

Falatovics Ádám, tag, Baranta Szövetség, Magyarország: „A baranta a mozgás világán keresztül próbálja megragadni az embert, és bevonzani saját magának. A cél a személyiség fejlesztése és ezt a mozgás világán keresztül kezdi el. Mit kell megtanulni? Az maga az élet. Azaz nem csak a testből, a mozgásból áll, hanem a szellem és lélek egységéből, azaz minden, ami az élethez kell.”

A szervezők az elmúlt évek tapasztalataira alapozva idén összesen 70-80 ezer résztvevőre számítottak. A hagyományőrző bemutatók, programok mellett 12 előadói sátorban folytak előadások.

Litkei Máté, főszervező-helyettes, Magyarok Országos Gyűlése: „A V4 civil országos közösségeitől kezdve a Keresztény Magyarországon át a történelmi sátorig igazából nagyon sokrétűen próbáltuk összefogni a témákat. Aki nemzeti gondolkodású, nemzeti érzelmű, igazából próbáltunk kedveskedni azoknak, és minden ehhez kapcsolódó témát próbáltunk bevonni. Nagyon neves előadók érkeztek hozzánk, Nógrádi Györgytől kezdve, Wittner Márián át Raffay Ernőig igazából a történelmi témákon át, a geopolitikán át a bevándorlás helyzetéig mindent érintettünk, ami akár a múlt, akár a jelen vagy a jövő kérdése lehet.”

Az esemény fővédnöke Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára volt. Köszöntőjében azt mondta, ma nem az a fontos, hogy ki vallja magát magyarnak, hanem, hogy kinek az unokája lesz magyar.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „A XX. század a magyarok számára egy vesztes évszázad volt, a mi felelősségünk, a Kárpát-medencei magyarok felelőssége, közös felelősségünk, hogy a a XXI. századból megerősödve kerüljünk ki, és ezért, ha a magyarságban gondolkozunk, természetesen nemcsak Magyarországban gondolkozunk, hanem egy erős Kárpát-medencei magyarságban gondolkozunk, ezért kell megerősíteni a magyar családokat. Megerősíteni Magyarországon és a külhonban egyaránt.”

A különféle harci programokat nemcsak nézni lehetett, ki is próbálhatták a résztvevők. Kicsik és nagyok egyaránt éltek a lehetőséggel, sőt Magyarország legnagyobb kézműves vásárát is megtekinthették az Ópusztaszerre látogatók.

Ópusztaszer
íjászat
Magyarok Országos Gyűlése
Litkei Máté

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.