Ugrás a tartalomra

Zentán több mint 16 tonna búzát gyűjtöttek a Magyarok Kenyeréhez

2018.08.21
08:00
2024.03.19
08:50
Forrás
Pannon RTV
A Kárpát–medence kenyere elnevezésű rendezvénysorozat zentai állomásán bemutatták és megszentelték az új kenyeret, amelynek elkészítéséhez a vajdasági búzatermelő gazdák is hozzájárultak gabonájukkal.

A Kertek Helyi Közösségben összegyűlt ünneplő közösséget Czegledi Rudolf, Zenta Község polgármestere köszöntötte. Kiemelte, hogy Szent István utódaiként az a feladatunk, hogy védelmezzük a király által kitaposott utat: „Őrizzünk meg mindent, ami a miénk, és adjuk tovább nemzedékről nemzedékre. Nekünk is vállalni kell, hogy teszünk valamit a közösségért, hogy újabb ezer év múlva is éljen ékes anyanyelvünk ezen a vidéken, legyenek fiatalok, akik magyar népdalokat énekelnek, magyar néptáncot táncolnak.”

Az ünnepi köszöntő után a helyi és a községbeli hagyományápoló csoportok léptek színpadra.

Az ünnepség a tavaly átadott Lisieux-i Kis Szent Teréz Emléktemplomban folytatódott.

A Szent István-napi szentmisét Nagy József esperes-plébános celebrálta. Prédikációjában felhívta a hívek figyelmét arra, hogy első királyunk kitartása a mai világban is példaértékű lehet: „Én azt mondom, hogy nekünk erősítenünk kell azt, hogy kitartunk. Nem igaz, hogy itt nem lehet élni. Lehet, hogy rosszabb, mint 20 évvel ezelőtt, de az a kitartás, amivel István kitartott, azt hiszem mindegyikünknek fontos.”

A szentmisén megszentelték és felvágták a Kárpát-medence kenyerét. Idén Zentán több mint 16 tonna búzát gyűjtöttek össze a gazdák, ezzel járultak hozzá a Magyarok Kenyere elnevezésű programhoz. Az összegyűjtött búzát idén Kárpátalján öntötték össze. A Magyarok Kenyere programban Magyarország településeiről, valamint a Kárpát-medence magyar lakta területeiről a termelők által önkéntesen felajánlott új búzát gyűjtötték össze, amelyből lisztet készítettek és ebből sütötték meg a magyarok kenyerét.

Zenta
magyarok kenyere
Czegledi Rudolf

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.