Ugrás a tartalomra

Hamarosan kezdődik az iskola

2018.08.21
14:46
2024.03.19
08:41
Forrás
Pannon RTV
A pedagógusok már visszatértek évi szabadságukról és javában készülődnek az új iskolaévre, a tanszerboltokban pedig egymásnak adják a kilincset a vásárlók.

Az iskolai felszerelések kínálata változatos, akárcsak az árak és mint minden másban, ebben is megvan a legújabb divat. A kisdiákok többsége már várja, hogy becsengessenek. A hajdújárási Sziveri Luna a helyi Petőfi Sándor Általános Iskola harmadik osztályába indul őszre. Kedvenc tantárgya a számtan és nagyon várja már a tanévkezdést: „Azért, mert szeretek tanulni.”

Egyelőre üres az iskolaudvar és a tantermek is. Javában zajlanak az előkészületek, a nagytakarítások a vajdasági, illetve a szerbiai tanintézményekben, így a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskolában is, hiszen szeptember 3-án becsengetnek majd. A hajdújárási iskolában 14 elsős kisdiák kezdi meg a tanévet, míg a királyhalmi iskolában 13-an ülnek majd be először az iskolapadba. Noszán pedig a kombinált, elsőtől harmadikos tagozatban három elsős kisdiák lesz. 

A királyhalmi iskolában Kasza Ibolya osztálytanító fogadja majd a leendő elsősöket. „Mindig egy kis műsort, az előző tanév utolsó, tanévzáró műsorából szoktunk összerakni, egy csokorba összekötni és ezzel várjuk őket. Ennek keretében az igazgatónő elmondja a legszükségesebbeket és sor kerül az ajándékok kiosztására, amit az MNT-től kapunk az elsősök részére.”

A hajdújárási iskola tanári szobájában már a terveket írják, és az iskola folyosóján beszélik meg a pedagógusok a tanévkezdés előtti utolsó teendőket. Rendezik a tornatermet, szépítik az iskolát - mondta Szűcs Anna, iskolaigazgató. „Meszelést befejeztük, csempézés van még folyamatban itt a hajdújárási iskolában, a tetőcsere a királyhalmi iskolában megtörtént, a kerékpártartókon kicseréltük a tetőt szintén, ott is még takarítási munkálatok vannak tehát az udvarban.” Az igazgató hozzátette, a szeptember 3-i tanévkezdésre minden csillogni és villogni fog.

Csillognak és villognak a trendi füzetek is a tanszerüzletekben - mutatta stábunknak Kupusarević Brigitta eladó. Egymásnak adják a kilincset a vásárlók, a legtöbben már most, két héttel a tanévkezdés előtt megveszik a tanszereket. Üres tolltartókat 200, három emeletes, mindennel teli, divatos tolltartót 1600 dinárért lehet venni. A nagy formátumú füzetek 85-től 250 dinárba kerülnek, a margósak és a kemény fedelűek a drágábbak.

Kupusarević Brigitta, eladó, Palics:
„- Kis formátumú füzeteink 50 és 60 dinár, esetleg vannak csillogós, ami most újdonság, azok 70 dinárba kerülnek, radírgumik, ceruzák.
- Az iskolatáskák mennyibe kerülnek?
- 2500 dinártól 3300 dinárig a hátizsákok, ami inkább a felsősöknek való, elsős táskák pedig vannak 4300 dinárért, ami anatómiai, vagy pedig van kerekes, amit húzni lehet, az 5800 dinár.”

A tanszerek divatja is évről évre változik. Idén hódítanak a strasszköves ceruzák, a lányoknak a csillámos, a fiúknak pedig a focis, motoros és egyéb témájú füzetek, a fekete radírgumik és a rikítóan színes írószerszámok.

iskola
tanév

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.