Ugrás a tartalomra

Bartók Bélára emlékeztek Horgoson

2018.08.26
07:16
2018.08.26
17:15
Forrás
Pannon RTV
Bartók Béla Horgoson címmel emlékműsort tartottak szombaton a falu szélén álló Brauswetter-, azaz az órás villában.

Az eseményen a helyi Bartók Béla Művelődési Egyesület szakosztályai és szólistái mutatkoztak be.

1906. augusztusának végén Bartók Béla több napot is Horgoson töltött, és gyűjtötte a helyi népdalokat. Ennek köszönhetően idén Horgos megkapta a Tiszta forrás település díjat.

Az órás villában idén harmadszorra szervezték meg az ünnepi műsort.

Sors Róbert, tanácselnök, Horgos HK: „Büszkék vagyunk, és úgy érezzük, hogy erről minden évben meg kell emlékeznünk, és vinnünk kell tovább, a fiataljainknak átadni. Hogy a környező településeken is hallják, lássák, hogy hogyan is történt, hogyan is zajlott ez az esemény.”

A legkisebb népdalénekesektől és táncosoktól az asszonykórusig mindenki Bartók Béla
népdalgyűjteményét mutatta be valamilyen formában. A villa falán lévő Bartók emléktáblát is megkoszorúzták az ünnepségen.

Halász György, elnök, Órás Villa Polgári Egyesület: „Ez nekünk mindig egy olyan dátumot jelent, hogy ilyenkor hacsak tudunk, megemlékezünk Bartók horgosi népdalgyűjtéséről. Pontosan azt, amit itt, ebben a szőlőskertben csinált, ami akkoriban egy nagy, tízholdas terület volt, a dolgozó fiatal lányoktól begyűjtött mintegy 40 nótát Horgoson.”

Az esemény a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, az Órás Villa Polgári Egyesület és Horgos Helyi közösség szervezésében valósult meg.

Horgos
bartók béla
Sors Róbert
Halász György
Órás Villa Polgári Egyesület

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.