Ugrás a tartalomra

Nagy hagyománya van Nemesmiliticsen a szüreti felvonulásnak

2018.09.01
19:03
2024.03.19
08:41
Forrás
Pannon RTV
Habár Nemesmiliticsre nem jellemző sem a szőlészet, sem a borászat, a nyugat-bácskai településen is megrendezik évről-évre a hagyományos szüreti felvonulást és az ezt követő esti szüreti bált.

A helybeli Kultúrotthon udvarában gyülekeztek szombat délután a szüreti felvonulás résztvevői és nézői. Horvát Vilma azt mondja: öröm nézni, amikor egy-egy ünnepre összesereglik a falu apraja és nagyja. Nemesmiliticsen viszont nincsenek sem szőlőskertek, sem borászok. Horvát Vilma, Nemesmilitics: „Minálunk szőlőtermelők nincsenek. Szüreti hagyományok, bál és fiatalok, akik szeretnek vigadozni, mulatozni, táncolni, azok vannak, igen.”

Szüreti táncokkal készültek a felvonulásra a nemesmiliticsi néptáncosok. Régi szüreti hagyományokat ápolnak. Bagi Lea, néptáncos, Németh László MME, Nemesmilitics: „Mi, a szüretiek, megindulunk a Kultúrotthonból, elmegyünk a bíró úrért, vagyis akit kineveztek bíró úrnak, aztán meg a bírónőért, és akkor minden sarkon útközben megállunk táncolni, meg náluk is háznál, megállunk.

Ódri Krisztián is a helybeli néptánccsoport tagja, ő lett az idei szüreti csősz. Ő felügyel a lopókra.
„- Amikor elveszik a bálban az ajándékokat, akkor nekünk el kell kapni őket.
- Ez a csősz szerepe?
- Igen.
- Mióta táncolsz egyébként?
- Három hónapja.
- Mért szereted a magyar néptáncot?
- Azért, mert felléphetek máshol meg tetszik nekem.”

Nagy hagyománya van Nemesmiliticsen a szüreti felvonulásnak. A résztvevők a helybeli Kultúrotthon udvarából délután 2 órakor indultak el. A Németh László Magyar Művelődési Egyesület mintegy 30 táncosa vett részt az idei szüreti felvonulásban, amely este bállal folytatódott.

A nemesmiliticsi szüreti felvonulás és mulatság nagyon régi hagyomány, de húsz évig elmaradt, négy évvel ezelőtt elevenítették fel ismét. Litvai Karolina, elnök, Németh László MME, Nemesmilitics: „Megyünk a bíróért, a bírónéért haza, aztán az utcán táncolnak, aztán este kezdődik a szüreti bál, amt természetesen a táncosok nyitnak meg, van egy hagyománya, ugye a szüreti lopás, amit a kisbíró indít, vannak játékszabályai.”

Pletykázni a kapuban ráérnek holnap is! Sírva vigad a magyar, így mondja a mondás, cáfoljuk meg emberek, járjunk vígan csárdást - üzenték a nemesmiliticsi szüreti felvonulás résztvevői.

Nemesmilitics
szüret
bál

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.