Ugrás a tartalomra

Felújítják a Kamenicai parkot

2018.09.02
12:47
2024.03.19
08:33
Forrás
Pannon RTV
Hetvenmillió dinárból újítják fel az újvidékiek kedvenc kirándulóhelyét, a Duna jobb partján fekvő Kamenicai parkot.

A 33 hektáros területen gyalogosösvényeket, kerékpárutakat építenek, napelemes világítást állítanak, valamint a tavat is kitisztították, majd rendezik annak környékét.

250 éves a Kamenicai park. A második világháború után sokat változott a terület kinézete, az évek során elhanyagolták. Több kezdeményezés is volt korábban annak érdekében, hogy a park régi pompájában tündököljön.

A parkot 2008-ban védett területté nyilvánították, és az első komoly felújítást most végzik. Második éve folynak a munkálatok. Jovo Panić, Újvidék: „Szerintem ez mind rendben van, főleg azoknak, akik a közelben élnek, kifejezetten jó a gyerekek számára. Alkalmas az állatok sétáltatására, vagy éppen pihenésre. Kár, hogy nem lakom a közelben, gyakrabban kilátogatnék.”

A parkot május elseje környékén 10-15 ezren is látogatják. A felújítással azt szeretnék elérni, hogy a turisták számára még vonzóbb legyen a terület. Ivan Nožinić, tanácsadó, Városi Kertészeti Közvállalat, Újvidék: „Sikerült megmentenünk az egyetlen megmaradt természetes tavat a parkban, ami a Szabadság-híd közelében van és a fiatalabb újvidékiek közül sokan nem is tudnak róla. Az önkormányzat és a tartomány segítségével ezt megmentettük. Kitisztítottuk a forráshoz vezető utat, ami néhány tíz méterre van a tó felett. A tóból sok szemetet és iszapot távolítottunk el, őszre pedig a tóban és annak környékén lévő növényvilágot szeretnénk bővíteni.”

A parkban napelemes lámpákat szerelnek fel, amelyek az esti órákban megvilágítják a járdákat, különleges hangulatot teremtve. A továbbiakban asztalok és padok kihelyezése is tervben van – mondták a közvállalatban.

Újvidék
Kamenicai park
felújítás

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.