Ugrás a tartalomra

Kárpát-medencei népzenei forgatag Királyhalmon

2018.09.09
01:18
2024.03.19
08:41
Forrás
Pannon RTV
Határtalanul elnevezéssel szerveztek néptánctalálkozót Királyhalmon. A negyedik alkalommal megtartott eseményen 11 néptánccsoport mutatta meg tudását.

Libbenő szoknyák, népzene és fergeteges hangulat várta szombaton délután a királyhalmi Művelődési Házba érkezőket. A Határtalanul Néptánctalálkozón egy valódi Kárpát-medencei népzenei forgatagot láthatott a közönség. Tizenegy csoport több mint 200 fellépővel érkezett a rendezvényre, az előadók közt voltak a környező falvak néptánccsoportjai is. Petrovity Lara, néptáncos, Fülemüle leánykórus, Horgos: „Az énekcsoportom neve Fülemüle leánykórus, és horgosi népdalakot fogunk előadni.”

A 23 tagú Pitypang Néptánccsoport friss és lassú csárdással, valamint verbunk tánccal készült a találkozóra. Ladócki Dominik, néptáncos, Pitypang néptánccsoport, Királyhalom: „Azért szeretek táncolni, mert az embernek kell inspiráció és kitartás, mert a néptánc egy nehéz tánc. Nem olyan, mint a modern tánc, mert itt erőseket kell csapni a lábra. Szóval motivációt ad az embernek.”

A horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szívesen vesz részt a különféle néptánctalálkozókon. Szécsi Zsolt, művészeti vezető, Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület, Horgos: „Az idei illetve a tavalyi évben a Kőrösi Csoma Sándor Programnak köszönhetően nagy mértékben fellendült a népművészetnek ez az ága. Rengeteget fejlődtek a tánccsoportok, ugyanis lett pénz koreográfusra, zenekarra, viseletekre és rendezvényekre.”

A királyhalmi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület negyedszer szervezte meg az eseményt. A szervezők azt is elárulták, a Határtalanul elnevezés nemcsak az országhatárokon túlról érkező fellépőkre utal, hanem egyben a vég nélküli jókedvet is szimbolizálja. Pécs Blanka, vezető, Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, Királyhalom: „Ezek a találkozások mindig nagyon jól sikerültek, mindig vidámak voltunk, mindig valami újat tanultunk. Megismertük egymás táncstílusát. Tapasztalatot cseréltünk egymással.”

A program a hagyományokhoz híven táncházzal zárult. A táncban megfáradt előadóknak süteményekkel, rókalángossal és jeges teával kedveskedtek.

Határtalanul
néptánctalálkozó
Királyhalom

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.