Ugrás a tartalomra

Magyarországi kerékpározók karikáztak Szabadkára

2018.09.15
15:42
2024.03.19
08:42
Forrás
Pannon RTV
Kiváló hangulatban tekertek szombaton Palicsra az OPTI-BIKE kerékpártúra résztvevői Ásotthalomról. A program az Európai Együttműködés Napja keretében valósult meg.

Több mint harminc magyarországi kerékpáros érkezett szombaton délelőtt Palicsra. Melegné Szűcs Mónika, résztvevő: „Nagyon kellemes volt az út, jó az időjárás. A határon pedig csak egy picit kellett várni. Főleg a társaság miatt jöttem el, mert sportolni egyedül is tud az ember, de egy biciklitúra így az igazi.”

A résztvevők Ásotthalomról indultak, majd a határ menti településeket érintve Palicsra érkeztek, ahol Szabadka város képviselői ajándékkal várták őket. A Homokháti Bringaklub tagjai rendszeresen szerveznek túrákat Vajdaságba. Börcsök Zoltán, vezető, Homokháti Bringaklub: „Egyre több kerékpárút is van. A kerékpárutaknak a sportoláson kívül a közösségépítő szerepe is fontos. Beszélgetünk, megállunk, pihenünk. Egyszerűen bicajozunk egy jót.”

A túra az Európai Együttműködés Napja rendezvénysorozat harmadik állomása volt. Dobrotka Ágnes, projektmenedzser, Interreg-IPA Magyarország- Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program: „A Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program egész szeptember folyamán illetve október elején együtt ünnepli a projektekkel az Európai Együttműködés napját, amit az Európai Bizottság szeptember 21-én ünnepel. Viszont mi úgy határoztunk, hogy az egész hónapot ennek a szép együttműködésnek szenteljük.”

Az OPTI-BIKE projekt az Interreg–IPA keretében valósul meg. Lényeges szempont a kerékpáros forgalom népszerűsítése, illetve a határtérségben a közlekedési útvonalak kapacitásbővítése - hangzott el az eseményen. Újhelyi Ákos, gazdasági ügyekkel megbízott tag, szabadkai Városi Tanács: „Nagyon fontos számunkra az OPTI-BIKE projektum, ugyanis a projektum keretében a közeljövőben 8 km kerékpárutat fogunk kiépíteni Szabadkán. Illetve megközelítőleg 30 km projekt dokumentációt fogunk elkészíteni kerékpárút megépítésére.”

Magyarországon Ásotthalmot és Tompát, Szerbiában Szabadkát, Királyhalmot és Kelebiát köti majd össze a kerékpárút, amelynek munkálatai várhatóan jövő év szeptemberében befejeződnek. A projekt összértéke több mint két és fél millió euró.

Ásotthalom
OPTI-BIKE
Szabadka
Újhelyi Ákos

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.
15:24, Frissítve: 17:44

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.
11:27, Frissítve: 16:09

Húsvéti liturgia Belgrádban

Az ünnepi liturgiát Porfirije szerb pátriárka felkérésére Aleksej püspöki méltóság szolgáltatta a belgrádi Szent Száva-templomban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.