Ugrás a tartalomra

Legyél te is hős!

2018.09.21
11:56
2024.03.19
08:42
Forrás
Pannon RTV
Az elsősegély világnapja alkalmából “Legyél te is hős!” címmel a Magyarkanizsai Egészségház bemutatót tartott a városháza előtti parkban. Az akción 48 középiskolás diák vett részt.

A magyarkanizsai Beszédes József MMIK diákjai vettek részt az egészségügyi bemutatón, amelyen többek között megtanulhatták hogyan kell helyesen ellátni egy eszméletlen személyt, valamint megtanulták a szívmasszázs és a defibrillátor helyes alkalmazását.

Husák Dániel már az előadás előtt is tudta, hogyan kell segíteni egy eszméletlen személyen: „Megnézzük a pulzusát, utána a nyakát hátradöntjük, hogy a légutak szabadok legyenek, utána harmincötször mellkasnyomás és kétszer fújás, és ezt addig csináljuk, még ki nem jön a mentőszolgálat.”

Az akcióban a magyarkanizsai Egészségház 15 képzett munkatársa vett részt, akik a környezetünkben leggyakrabban előforduló szituációk bemutatásán keresztül próbálták megtanítani a diákokat az elsősegélynyújtás alapjaira és a szívmasszás fontosságára. Dr. Pajor Margit, a mentőszolgálat vezetője, Magyarkanizsai Egészségház: „Nagyon gyakran az történik, hogy nem mernek a valóságban hozzányúlni az összeesett emberhez, és gyakrabban segítenek a sérülésnél, ahol nem kellene segíteni, és kevésbé a szívmasszázsnál, ahol kellene. Ezt a merészséget kellene az emberekben és főleg a fiatalokban megindítani, és azt az érzést felébreszteni bennük, hogy az első pillanatoktól kezdve fontos a szívmasszázs.”

A Magyarkanizsai Egészségház mentőszolgálata a jelenlegi formájában hat éve működik. Gyólay Karolina, igazgató, Magyarkanizsai Egészségház: „Ez alatt a hat év alatt minden évben körülbelül 6-7 ezer esetet láttunk el. Kétezer eset van terepen, és körülbelül a mi mentőink 3 200 beteget szállítanak el kórházba, miután stabilizálják, és körülbelül 105 ezer kilométert hajtanak le a betegekkel, illetve így mentenek életet.”

A Magyarkanizsai Egészségház vezetői minden fontosabb világnap és esemény alkalmával megelőző- illetve különböző interaktív akciókat szerveznek.

Magyarkanizsa

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.
07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.