Ugrás a tartalomra

Felújítják az I. világháborús emlékművet Bácskossuthfalván

2018.09.26
19:18
2024.03.19
08:42
Forrás
Pannon RTV
Felújítják a bácskossuthfalvi első világháborús emlékművet. A felújítás a magyar kormány támogatásával valósul meg a világégés befejezésének századik évfordulója alkalmából.

Javában zajlanak a bácskossuthfalvi első világháborús emlékmű felújítási munkálatai. A helyiek örülnek, hogy végre méltóképpen emlékezhetnek a háború áldozataira.

Holló Ferenc, Bácskossuthfalva: „Én is, de az itteni polgárok is biztosan örömmel veszik, hogy megemlékezzünk a régen történetekről, mikor még itt is Magyarország volt, hogy mennyi hős hazafit adott az itteni lakosság a Trianon előtti időszakban. Örülök, hogy ez megmarad, és az utódok is emlékezni fognak.”

 

Az első világháborúban több mint 700 bácskossuthfalvi vett részt. A Monográfia Helytörténeti Egyesület továbbra is kutat a témával kapcsolatban, emlékkönyv is készül.

Az első világháborús emlékmű névtábláján 239 áldozat nevét olvashatjuk. Az újabb kutatások további hetven személyt azonosítottak. Tehát a bácskossuthfalvi áldozatok száma meghaladja a háromszázat.

A bácskossuthfalviak már 1936-ban szeretettek volna emléket állítani az I. világháború áldozatainak, ám az akkori államvezetés ezt nem engedte. Végül 1943-ban készült el az emlékmű, de felavatására nem került sor, sőt 1945-ben a hatalom a lebontásáról döntött, de végül megelégedtek a domborművek bevakolásával is.

Papp László, vezető, Monográfia Helytörténeti Egyesület, Bácskossuthfalva: „Sima szürke vakolat került rá, eltüntették a domborműveket, ez valahogy kielégítette az akkori politikai állapotokat, helyzetet, és ez így maradt 2000-ig. 2000-ben a helyi ifjúság vett magának bátorságot, ez egy spontán megmozdulás volt, és a fiatalság idejött és vésővel, kalapáccsal leszedte a vakolatot.”

Az emlékmű mellett a park és a Kossuth-szobor körüli térkőburkolat, és az idevezető járdák is megújulnak, padokat, világítást és kamerákat is elhelyeznek.

Seffer Attila, tanácselnök, Bácskossuthfalva HK: „A bácskossuthfalvi helyi közösség 2018-ban átadott egy pályázatot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél, ahol is huszonnégy millió forintot nyertünk a magyar kormány jóvoltából az első világháborús emlékmű felújítására és környékének, a központi parkunk rendbetételére.”

A bácskossuthfalvi első világháborús emlékmű felújítási munkálatai várhatóan október végére befejeződnek.

Bácskossuthfalva
emlékmű
első világháború
Kossth szobor
Seffer Attila

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.