Ugrás a tartalomra

Egyre kevesebb magyar gyermek jár a gombosi általános iskolába

2018.09.26
15:39
2018.09.26
16:39
Forrás
Pannon RTV
A gombosi József Attila Általános Iskolába látogatott a Magyar Nemzeti Tanács és a Tartományi Oktatási Titkárság delegációja.

Az iskolalátogatás során azokat az alsós diákokat látogatták meg, akik részt vettek az MNT által szervezett vajdasági kiránduláson.

Betekintettek a felsős diákokhoz is, akik már használatba vették a szintén az MNT által biztosított interaktív táblát. Valamint megtekintették az új kazánt, amelyet a Tartományi Oktatási Titkárság segítségével szerezhetett be az intézmény.

Az iskolába jelenleg 118 diák jár, ebből mindössze 37 magyar ajkú, de a létszám a kétezres évtől folyamatosan csökken - mondta el Blagojevics Mária iskolaigazgató.

Blagojevics Mária, igazgató, József Attila Általános Iskola, Gombos: „Tagozatunk van elsőtől- nyolcadikig, szerb tagozatunk, és van egy úgynevezett napközink. Van óvodánk, egy szerb csoport és egy magyar csoport, és van elsőtől- nyolcadikig magyar tagozatunk. Azzal, hogy van egy kombinált osztályunk, az első és a harmadik osztály, és az idén először nincs ötödik osztályunk.”

A Tartományi Oktatási Titkárság az iskolát 4,1 millió dinárral támogatta, amelyből a fűtés egy részét sikerült felújítani az intézményben. Szakállas Zsolt a Tartományi Oktatási Titkárság altitkára elmondta, az MNT-vel karöltve a jövőben is nagy figyelmet szeretnének fordítani az iskola fejlesztésére.

Szakállas Zsolt, altitkár, Tartományi Oktatási Titkárság: „Mi a Magyar Nemzeti Tanáccsal konzultálunk, és különféle pályázatainkon a Nemzeti Tanácsnak véleménynyilvánítási joga is van. Így természetesen úgymond a lépést egybevesszük.”

Az iskolalátogatás után a delegáció tagjai és az iskola dolgozói a jövőbeni tervekről tanácskoztak. A tanárok elmondták észrevételeiket, és az oktatás során felmerülő problémákat.

Jerasz Anikó, jelölt, Magyar Összefogás: „Arra ösztönöztük a jelen lévő pedagógusokat, hogy éljenek a lehetőséggel, ragadjanak meg minden pályázati lehetőséget, illetve kapcsolódjanak be és vegyenek részt azokon a továbbképzéseken, konferenciákon amelyeket a Magyar Nemzeti Tanács szervez a számukra.”

A iskolát pályázatok segítségével szeretnék tovább újítani. A jövőben a rossz állapotban lévő tornaterem helyreállítását és a padlózat javítását tervezik.

Gombos
József Attila Általános Iskola
Jerasz Anikó
Blagojevics Mária
Szakállas Zsolt

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.