Ugrás a tartalomra

Boldog békeidők Mátyás király korában

2018.09.27
15:57
2018.09.27
17:13
Forrás
Pannon RTV
A Kossa János Magyar Nyelvművelő Egyesület és Olvasóklub tegnap este az óbecsei Than Emlékházban tartotta meg Boldog békeidők Mátyás király korában című előadását.

A programot a Mátyás-emlékév alkalmából szervezték meg.

Óbecsei zenészek tolmácsolták Arany János és Balassa Bálint megzenésített verseit tegnap este az óbecsei Than Emlékházban, így vette kezdetét a Boldog békeidők Mátyás korában című irodalmi-történelmi előadás. A kor kevésbé ismert vonatkozásairól, Hunyadi Mátyás pénzügyi és gazdaságpolitikájáról Gerlovics Szilveszter beszélt a közönségnek.

Gerlovics Szilveszter, pénztörténész: „Ez egy rendkívül izgalmas korszak, ugyanis szívesen idéznek ma is Mátyás korából, hiszen olyan pénz- és gazdasági reformot hajtott végre, amely a Mátyás-kori Magyarországot Európa legfejlettebb államai közé emelte.”

Egy irodalmi, oktatástörténeti és nyelvi összeállítással Binszki Teréz és Miklenovics Aranka hozta közelebb a kort a hallgatósághoz.

Farkas Zsuzsa, elnök, Kossa János Magyar Nyelvművelő Egyesület és Olvasóklub: „Minthogy Mátyás király idejében még nem volt írott magyar nyelv, hanem csak beszélték a magyar nyelvet, ezért csak kitérünk azokra a nyelvi állapotokra, amelyek akkor voltak. Akkor jelent meg például az első magyar nyelven írott magánlevél.”

Legközelebb Kishegyesen és Bácsfeketehegyen vendégszerepel majd az előadás.

Óbecse
Mátyás király
Gerlovics Szilveszter

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.