Ugrás a tartalomra

Megismerni a vajdasági magyar kultúrát és történelmet

2018.09.29
10:55
2018.09.29
17:32
Forrás
Pannon RTV
Helyi kulturális nevezetességek megismerése, barátkozás, tapasztalatcsere, a magyar közösség erősítése – erről szól a pénteken kezdődött három napos törökbecsei Aracs 2018 Ifjúsági Találkozó.

Az ilyen jellegű kirándulások nyílt történelmi órák, jegyezték meg a középiskolások, tanárok.

Bús Johanna, tanuló, Kiskunhalas, Magyarország: „Megismerhetem az itteni kultúrát, a Délvidéknek a történelmét is, olyan történelmi jelentőségű épületeket, helyszíneket látogathatok meg, melyeket egyébként csak történelem órán ülve hallgathatnám és ez színesíti úgy általában a tanulásomat, illetve mindent segít, hogy könnyebben megérthessem az itt élőket.”

 

Nagy Anikó, történelemtanár, Kiskunhalas, Magyarország: „Délvidék, hát az egy csoda. Magyarnak lenni, az a másik csoda. Nagyon szeretem a történelmet és most nagyon örülök neki, mert még az aracsi templommaradványát nem sikerült látnom. Ugyanis amikor utoljára a Határtalanul programmal jártunk itt, akkor óriási eső volt és nem tudtuk megkeresni, de most nagyon bízok benne, hogy az idő kedvez számunkra és a történelmünk egy pici szeletét ismerhetjük meg belőle.”

Az Ifjúsági találkozóra érkező mintegy ötven vajdasági, magyarországi, erdélyi középiskolásokat, pedagógusokat a községi Művelődési Házban köszöntötték. A vendégek meglátogatják a magyarság egyik legkultikusabb emlékét, az aracsi pusztatemplomot, valamint a városi múzeumot, a Hungária szobrot, a Sóskopó természeti rezervátumot, illetve betekintést nyernek a beodrai Traktormúzeum gazdag tárlatába és megnézik a Karátsonyi-kastélyt is.

Báló Tibor, a Teleház vezetője: „Ez a program megismerteti Törökbecse történelmi nevezetességeit, a nem törökbecsei gyerekekkel is. A legfontosabb, hogy a gyerekek barátkozzanak, új kapcsolatok jöjjenek létre a gyerekek között. A programot a Bethlen Gábor támogatásával, a Magyar Nemzeti Tanács és a Rákóczi támogatásával valósul meg, és bízunk benne, hogy ez a három nap a gyerekeknek egy maradandó élményt fog adni.”

A jelenlévőkkel az Magyar Nemzeti Tanács munkásságát és a Magyar Összefogás programját Jerasz Anikó jelölt ismertette.
Jerasz Anikó, jelölt, Magyar Összefogás: „Fontos, hogy a fiatalok, a középiskolások megismerkedjenek azokkal a programokkal, azokkal a lehetőségekkel amelyek az ő korosztályukat érintik és hogy aktívan bekapcsolódjanak ezekbe a programokba. Ezeket a lehetőségeket ragadják meg és használják ki. Mindenképpen fontos, hogy a középiskolások ne álljanak meg a középiskolai tanulmányaik után, hanem válasszanak felsőoktatási intézményt maguknak. Az itthoni továbbtanulás mellett döntsenek, illetve hogy a későbbiek során az ösztöndíjasainkká váljanak, illetve, hogy az Európa kollégium lakói legyenek.”

A ifjúsági találkozó vasárnapig tart. Az esemény a helyi Teleház és a Rákóczi Ifjúsági Szervezet jóvoltából valósul meg.

Törökbecse
Jerasz Anikó
Magyar Összefogás

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.