Ugrás a tartalomra

Szent Mihály-napi táncháztalálkozó és sokadalom Zentán

2018.09.29
18:37
2024.03.19
08:42
Forrás
Pannon RTV
A második alkalommal megrendezett esemény Bognár Szilvia városközpontban tartott koncertjével kezdődött, majd a Sportcsarnokban folytatódott a mulatság.

Az Ispiláng gyermek-néptáncegyüttes és a Zentai Fúvószenekar tagjai vezették a felvonulást a központtól a Sportcsarnokig. A táncháztalálkozón minden korosztály megjelent.

 Utcai Angéla, Temerin:
„- Itt bent láttam korongozást meg láttam néptáncolást. Ilyesmit.
- Te is táncoltál?
- Igen. Most nem lépek fel, de majd táncolok.”

A résztvevők nyírségi, moldvai és csallóközi táncok lépéseit is elleshették az oktatóktól.

Lukács Sára, Lukács Imre, táncoktatók, Temerin:
„- Szerintem minden korosztály eljön ide. A kicsiktől kezdve az idősebb korosztályig szívesen eljönnek ide.
- Tapasztalt táncosokról van szó vagy kezdőkről?
- A táncháztalálkozón kevert a társaság. Vannak itt gyerektáncosok, akik tánccsoportokban táncolnak, vannak, akiknek a szüleik táncolnak, akik elhozták a gyerekeiket.”

A táncháztalálkozót a Hagyományok Háza Hálózat - Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet hívta életre. A szervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a rendezvényen minden korosztály megtalálhassa a neki tetsző programot. Juhász Gyula, főszervező: „Szinte mindenkinek ez egy jó lehetőség, egy szabadidős program, ahol tanulhat, játszhat, kipróbálhatja a különböző népi mesterségeket. Meghallgathat a Kárpát-medence számos területéről érkező kiváló előadókat, táncos műsorokat.”

A néptánc-oktatás és koncertek mellett kézműves foglalkozások és mesemondók is színesítették a Szent Mihály-napi táncháztalálkozó és sokadalom programkínálatát.

Zenta
Szent Mihály-nap
táncháztalálkozó
sokadalom

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.