Ugrás a tartalomra

Megkoszorúzták Lázár Vilmos emléktábláját Nagybecskereken

2018.10.05
15:38
2018.10.05
18:55
Forrás
Pannon RTV
Az Emmanuel kamarakórus hangversenyével és Lázár Vilmos emléktáblájának a megkoszorúzásával emlékeztek a Szabadságharc és Forradalom hőseire tegnap este a nagybecskereki székesegyházban.

Két aradi vértanúnak, Kiss Ernőnek és Lázár Vilmosnak is a sorsa Nagybecskerekhez kötődik. Évtizedeken keresztül azonban csak Kiss Ernő eleméri nyughelyén voltak megemlékezések. Lázár Vilmos örmény származású, Nagybecskereken született, Temesváron élt és az aradi Emlékoszlop kriptájában nyugszik. Emlékét 2005. óta a nagybecskereki székesegyházban emléktábla őrzi, melyet Várady József és neje Czikajló Ágnes állíttattak. Az emléktábla elhelyezésének az ötlete az aradi vértanú leszármazottjának, Lázár Vilmos fogathajtó világbajnoknak a nagybecskereki látogatásakor született meg.

Várady József, Nagybecskerek: „Kellemetlen helyzetbe kerültem olyan vonatkozásban, hogy megkérdezte, na, most azért nézzük meg azt az utcát, amelyik Lázár Vilmosról van elnevezve. Vagy egy táblát, vagy egy szobrot. És itt a templomban Huzsvár püspök úrral álltunk, és én akkor egy könnyelmű kijelentést tettem, hogy egy éven belül lesz tábla. Azt nem tudtam, hogy hol. Aztán később, egyeztetve a püspök úrral, azt mondta, hogy minden valószínűség szerint Lázár Vilmos ennél a keresztkútnál lett keresztelve. Akkor helyezzük el ezt a táblát ennél a keresztkútnál. Mi tényleg egy éven belül ezt a táblát fölállítottuk.”

Lázár Vilmos
Nagybecskerek
Várady József
aradi vértanúk

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.