Ugrás a tartalomra

Bánátban is fontos, amit az MNT a magyar családokért tesz

2018.10.05
19:17
2018.10.05
19:25
Forrás
Pannon RTV
Erzsébetlaki, lukácsfalvai és szentmihályi családokat látogattak meg ma a Magyar Összefogás jelöltjei.

A látogatások egyik célja, hogy a közvetlen beszélgetések alkalmával tapasztalatot gyűjtsenek a jövőbeni munkához.

Másfél évtizede Lukácsfalván még 32 család foglalkozott konyhakerti növények termesztésével, ma már hat-hétre tehető ezen családok száma. A faluban mintegy háromszázan élnek. Bakosék kertészete a legnagyobbak között van.

Bakos Edit, kertész, Lukácsfalva: „Minden reggel a gyerekeket én keltem telefonon, mert a piacra megyek árusítani az árut, ami ki van termelve. Tehát az egész nap tele van ezzel a foglalkozással. A falunkból már nagyjából mindenki elment. Kevesen maradtunk itt. Az iskolát is be akarják csukni. De mi törekszünk, hogy itt maradjunk – amíg csak lehet.”

Az eddigi tapasztalatok alapján hasznosak a közvetlen találkozások a családokkal.

Jerasz Anikó, jelölt, Magyar Összefogás: „Találkozva a mai napon az erzsébetlaki, a lukácsfalvi illetve a szentmihályi családokkal olyan visszajelzéseket kaptunk, hogy igenis fontos az, amit a Magyar Nemzeti Tanács az elmúlt időszakban tett, illetve amit tesz a magyar családok érdekében.”

Balanyiék biotermesztéssel foglalkoznak. A család legfiatalabb tagja a tanulás mellett szintén besegít a munkában.

Balanyi Réka, egyetemi hallgató, Lukácsfalva: „Harmadik éve kapom az ösztöndíjat, és a családi vállalkozás mellett jól jön még ez a plusz pénz. Ha befejezem a három évet, akkor utána szeretném folytatni, tehát a mastert, továbbképzést ugyanezen a területen.”

A Magyar Nemzeti Tanács segítségét a bánáti magyar családok leginkább az oktatás terén tapasztalják.

Molnár Attila, jelölt, Magyar Összefogás: „Ma Erzsébetlakon három családot látogattunk meg. A gyerekek általános iskolába járnak, részt vettek a kirándulásokon, amit a Magyar Nemzeti Tanács szervezett. Mindegyikük beiskoláztatási csomagban is részesült.”

A Magyar Összefogás jelöltjei a három bánáti faluban pénteken nyolc családhoz látogattak el.

Erzsébetlak
Lukácsfalva
Szentmihály
Magyar Összefogás

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.
15:24, Frissítve: 17:44

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.