Ugrás a tartalomra

Szlovákiai alkotó képeit állították ki Pancsován

2018.10.06
17:21
2024.03.19
08:42
Forrás
Pannon RTV
Pancsován a Nemzeti Múzeumban megnyílt Miroslav Dvorák szlovákiai festő kiállítása. A tárlatot a belgrádi szlovák nagykövetség és a pancsovai múzeum közösen szervezte.

A nyitrai születésű idegsebész és egyetemi tanár, Miroslav Dvorák szabadidejében festészettel is foglalkozik, mert így tudja kifejezni élményeit. Már több mint 20 önálló kiállítása volt. Miroslav Dvorák, festő, Szlovákia: „Itt Pancsován most 26 kiállított kép látható, de otthon a gyűjteményemben több mint 300 van. Én egy kicsit keményfejű vagyok, ritkán ajándékozok, csak a legjobb barátaimnak. A mi valóban nagy kórházunk folyosóin ki volt állítva a képeim egy része. De az történt, hogy ezekből valakik loptak. Így arra gondoltam, hogy akkor érnek valamit, ha már lopják a képeimet.”

A látogatók elégedettek voltak a kiállítással. Olga Žolnai Jokanović, látogató: „Valóban tetszenek a képek, nagyon szép ez az alkalom, hogy Pancsován láthatjuk ezt a szlovákiai művészt.”

A Pancsovai Nemzeti Múzeum idén egy februári fotókiállítás után már második alkalommal szervez kiállítást együttműködve a belgrádi szlovák nagykövetséggel. Miroslav Birclin, igazgató, Nemzeti Múzeum, Pancsova: „A nagykövet asszony akkor is itt volt nálunk látogatóban, megnyitotta a kiállítást. Akkor azt mondta, hogy nagyon tetszik neki a múzeum és a pancsovai légkör, és látogatást tett Hertelendyfalván is. Azt mondta, hogy újra eljön, és most betartotta a szavát.”

A kiállítást Szlovákia belgrádi nagykövete nyitotta meg. Dagmar Repčeková, belgrádi nagykövet, Szlovákia: „Szeretem azokat az embereket, akik nevetnek és a szemükben látszik az öröm. Ezek a képek ilyen örömöt ébresztenek bennem. Nagyon örülök, hogy ezt a kiállítást még Újvidéken és Belgrádban is bemutathatjuk.”

A kiállítás megnyitóját a hertelendyfalvi Đetvan Szlovák Művelődési Egyesület fellépőinek műsora tette gazdagabbá. A képek október 30-áig tekinthetők meg.

Pancsova
múzeum
Szlovákia
képkiállítás

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.
09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.