Ugrás a tartalomra

Domborművet avattak Zentán

2018.10.07
19:23
2018.10.07
20:11
Forrás
Pannon RTV
Ünnepi szentmisét tartottak a zentai Kórházkápolna felszentelésének évfordulója alkalmából.

Az eseményen a Szűz Máriát ábrázoló domborművet is megáldották, amely Túri Török Tibor magyarországi szobrász munkája.

A szobrászművész azzal a feltétellel ajándékozta Törökné Dancsó Katalinnak a domborművet, hogy valamelyik vajdasági településen talál méltó helyet neki. Törökné Dancsó Katalin a zentai önkormányzattal vette fel a kapcsolatot a 170-szer 50 centiméteres alkotás kapcsán.

Törökné Dancsó Katalin, Ada: „Ez egy nagyon speciális, égetett kerámia. 1200 fokon égetik. És utána van bevonva bronzzal. Tehát egy bronzozott, kerámia alkotás.”

A szentmisén Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere mondott beszédet.

Czegledi Rudolf, polgármester, Zenta: „Körülbelül fél évvel ezelőtt Törökné Dancsó Katalin jelentkezett nálunk. Kérte, hogy egy magyarországi művész domborművét, amely Szűz Máriát ábrázolja, szeretnék Zentára hozni. Ezt követően találkoztunk az egyház képviselőivel, és az ő döntésük volt, hogy ide a Zentai Közkórházba kerüljön.”

Az öt pap által celebrált szentmise végén Lehoczki Gábor állandó diakónus szentelte meg a Szűz Máriát és a kisdedet ábrázoló domborművet.

Lehoczki Gábor, állandó diakónus, Ada: „Szűz Mária, mint édesanya jelenik meg mindannyiunk életében. Ő az, aki világra hozta a megváltót. Úgy gondolom, hogy mindannyiunk számára az édesanyánk a legközelebb álló személy a földi életben.”

A kápolnában méltó helye lesz az alkotásnak, hiszen a kórház páciensei gyakran keresnek vigaszt ezen a helyen, mondta Dr. Vasas Mihály, a Zentai Közkórház igazgatója.

Dr. Vasas Mihály, igazgató, Zentai Közkórház: „Nullától huszonnégy óráig nyitva áll a kápolna, és nagyon gyakran találunk imádkozókat itt. Úgy a betegek közül, mint a hozzátartozók közül.”

A vallási tárgyú dombormű eszmei értéke 2 millió forint.

Zenta
Túri Török Tibor
dombormű

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.