Ugrás a tartalomra

A múlt és a jövő öröksége - A Táncoló Székelyföld tíz napja

2018.10.08
12:36
2018.10.08
12:41
A IX. Székelyföld Napokon a Hagyományok Háza immár második alkalommal rendezi a Táncoló Székelyföld eseménysorozatot.

Ennek keretében a szervezők több mint egy tucat településre visznek értékes hagyományőrző és táncos programokat.

A Székelyföld Napok immár hagyományt jelent Erdélyben, kilencedik alkalommal rendezik meg. Október 12-21. között a három székelyföldi megye, Kovászna-, Hargita- és Maros megye különleges kulturális programokkal várja az érdeklődőket. A rendezvény jelmondata - Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása – híven fejezi ki megálmodóinak célkitűzéseit. A rendezők a tíznapos műsorfolyammal a Kulturális örökség európai éve programsorozathoz is csatlakozni kívánnak, remélve ezzel, hogy a kulturális örökség védelmére, a közösségi tradíciók ápolására nemzetközi szinten is nagyobb figyelem összpontosulhat.

„Az elmúlt évben kérték fel a Hagyományok Háza Hálózat –Erdély szervezetet, hogy tapasztalataival színesítse az eseménysorozatot – idézi az együttműködés kezdeteit Molnár Szabolcs, az Intézmény munkatársa. – Megtiszteltetésnek éreztük a feladatot, s egy újszerű kezdeményezést, a Táncoló Székelyföldet indítottunk el.”

A tavalyi siker nyomán idén is folytatódik a táncbemutató. Kiváló amatőr, javarészt székelyföldi táncegyüttesek különböző vidékeket keresnek fel, a helyi befogadó és a vendég tánccsoportok közös, székelyföldi összeállítással lépnek fel. Az egyórás előadást – lehetőség szerint – az elmaradhatatlan táncház és tánctanítás követi. A program keretében felkészült szakemberek Székelyföld néprajzi tájegységeit, gazdag kultúráját, hagyományait bemutató előadás-sorozattal készülnek.
A tíznapos fesztiválba, megyénként négy-öt települést vonnak be a szervezők.

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.