Ugrás a tartalomra

Elérte Floridát a Michael hurrikán

2018.10.10
23:13
2018.10.10
23:20
Forrás
MTI
Óránkénti 250, a helyi sajtó szerint 280 kilométeres széllökésekkel és özönvízszerű esőzésekkel 4-es fokozatra felerősödve érkezett meg Floridában a Michael hurrikán.

 Fotó: Tanjug/AP/Nasa

A hurrikán a floridai Panama City városnál érte el a partot. A miami székhelyű Országos Hurrikán Központ (NHC) előrejelzései szerint azonban tovább erősödhet, és a korábbi viharoknál pusztítóbb lehet.

A Kuba felől érkező viharról Rick Scott floridai kormányzó szerda reggeli sajtótájékoztatóján így fogalmazott: " a Michael szörnyeteg és elképzelhetetlen pusztítást hozhat". A kormányzó Florida Mexikói-öböl partján fekvő vidékeire kötelező kiürítést rendelt el, ugyanakkor közölte: aki helyi idő szerint szerda délig nem hagyta el az otthonát, most már ne tegye, a vihar ugyanis túl erős, a hurrikán életveszélyes. "Már túl késő a meneküléshez" - hangsúlyozta Scott. Hozzátette, hogy aki úgy döntött, otthon marad, nem biztos, hogy számíthat a mentéssel foglalkozó szakemberek segítségére, hiszen ők is életveszélyben vannak.

Fotó:Tanjug/AP/Chris O'Meara

A Szövetségi Katasztrófa-elhárítási Hivatal (Fema) igazgatója, Brock Long szintén figyelmeztetett: senki ne próbálja megnézni a tenger felkorbácsolt hullámait, aki ugyanis ezzel kísérletezik - mint fogalmazott- "sajnos nem marad életben, hogy elmesélje a látottakat". A Fema mintegy 3 ezer szakembere már a helyszínen van, hogy segítsen - mondta Long, aki szerint a Michael a "legrosszabb fajta hurrikán".

Fotó: Tanjug/AP/Pablo Martinez Monsivais

"Veled vagyunk, Florida!" - írta Twitter-bejegyzésében szerdán délelőtt Donald Trump elnök, majd - miután a Fehér Házban tárgyalt a katasztrófa-elhárítási hivatal vezetőivel - szintén azt hangsúlyozta, hogy már késő az evakuáláshoz. "A kormányzat segített, de sokan nem akarnak elmenni" - mondta újságíróknak az elnök. 

Fotó:Tanjug/AP/Gerald Herbert

Trump kihirdette a rendkívüli állapotot Floridára, s ez azt jelenti, hogy a déli állam szövetségi anyagi támogatást kap a természeti katasztrófa elhárításához. Florida mellett Alabamában és Georgia államban is rendkívüli állapotot hirdettek. Floridában és Alabamában tornádókra is számítani lehet. A hurrikán várható útvonalában mintegy 20 millió ember él.

hurrikán
Florida

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.