Ugrás a tartalomra

Hetven éve zárták be a rezsőházi gyűjtőtábort

2018.10.13
17:50
2024.03.19
08:42
Forrás
Pannon RTV
A vesztőhelyen több mint 12 ezer ártatlan, főleg gyermek, nő és idős lelte halálát - hangzott el a kommemoráción. Rezsőházán megkoszorúzták az áldozatok tiszteletére létesített emlékhelyeket.

A Tisza torkolatánál fekvő egykori Rudolfsgnad, vagyis Rezsőháza, szerbül Knićanin német többségű település volt, 150 éve alapították. A második világháború után itt hozták létre Vajdaság legnagyobb fogolytáborát, ahol három év alatt elsősorban a rossz életkörülmények miatt 12 ezren vesztették életüket. Himmel Elizabetta, túlélő, Écska: „Az egész rokonság itt volt, minden faluból volt itt. Nem tudjuk, miért. Nem tudjuk. Tényleg nem tudjuk. Hát gyerek voltam én akkor, abban az időben, 13 éves voltam.

A túlélők Németországba költöztek, házaik, vagyonuk pedig a később idetelepítetteké lett. Christian Reismüller, kultúrattasé, Németország belgrádi nagykövetsége: „Tudjuk, hogy az eseményeket követő korosztály még emlékszik arra, hogy mi is történt itt. De mi Németországban úgyszintén tisztában vagyunk azzal, hogyan is került sor minderre. Ezért mindig gondolunk a szerbek és más nemzetek áldozataira is.”

A közös történelem fájó eseményeivel való szembesülés nem mindig egyszerű folyamat - hangzott el a megemlékezésen. Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „Büszke vagyok arra az útra, amit a szerb társadalom megtett az elmúlt évtizedekben a közös történelemmel való szembesülés folyamatában. A történelemnek a közös lapjai, vagy a közös történelemnek a lapjai, azok többnyire fájdalmas eseményekkel vannak teleírva, és ennél is jelentősebb, vagy ettől fogva is jelentősebb a szembesülésnek a bátorsága.”

Mint elhangzott, a történtekből le kell vonni a tanulságot, hogy a szörnyűségek soha többé ne ismétlődhessenek meg. Saša Santovac, alpolgármester, Nagybecskerek: „A Szerbia és Németország közötti viszonyok soha nem voltak jobbak. Úgy a diplomáciai, mint a gazdasági téren. Csak Nagybecskereken az elmúlt napokban ezen a téren több esemény történt: megnyílt a Lidl üzletlánc létesítménye, a GEZE német cég bővíti a munkacsarnokát és új munkahelyeket nyit, közben pedig a legnagyobb munkáltató Nagybecskereken a német Draxlmaier társaság.”

Az áldozatokat a falu Telecska nevű részén - az egykori német temetőnél - létesített tömegsírba temették. Ezen a helyen is elhelyezték a kegyelet virágait. Mindkét helyszínen Jakob Pfeifer hódsági plébános tartott szertartást.

Rezsőháza
gyűjtőtábor
Rudolfsgnad
Knicanin
német település
Pásztor István

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.