Ugrás a tartalomra

Magyar eszközök is lesznek az első európai diákműholdon

2018.10.14
14:36
2024.03.19
08:36
Forrás
MTI
A mikroműholdat novemberben küldik fel a világűrbe.

A mikroműholdon helyet kapott a magyar fejlesztésű TRITEL műszer, amely a műhold pályája mentén a kozmikus sugárzási környezetet vizsgálja majd. A szerkezetet az MTA Energiatudományi Kutatóközpont Űrdozimetriai Kutatócsoportja és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem fejlesztették ki. Ez mellett a diákműhold fedélzetén helyet kapott az egyetemen fejlesztett plazmadiagnosztizáló készülék, de Magyarországon készült a mikroműhold központi energiaellátó rendszere is.

Az Európai Űrügynökség Oktatási Irodája által meghirdetett program keretében különböző európai egyetemek több száz hallgatója dolgozott az ESEO műhold létrehozásán. A végső tesztek vannak már csak hátra, amelyek után még az idén elindulhat az űrbe a 45 kilogrammos európai diákműhold, rajta magyar műszerekkel és berendezésekkel.

műhold
MTA Energiatudományi Kutatóközpont Űrdozimetriai Kutatócsoportja
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Európai Űrügynökség

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.