Ugrás a tartalomra

Új módszerek a néptáncoktatásban

2018.10.14
15:10
2018.10.14
16:05
Forrás
Pannon RTV
Egynapos módszertani képzést tartanak néptáncoktatóknak ma Bácsfeketehegyen.

A képzési napot a budapesti Örökség Gyermek Népművészeti Egyesülettel közösen szervezte meg a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, valamint a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet.

Mintegy harminc, zömmel Tisza-menti néptáncoktató vesz részt az egynapos módszertani képzésen, amelyet a bácsfeketehegyi Kultúrotthonban szerveztek meg.

Forgós-forgatós táncok metodikája a tananyag a foglalkozáson, amelyen nemcsak a szűken vett módszertani elemek kifejtésével foglalkoznak, hanem magával az oktatás átalakulásával is. Lévai Péter, a Magyar Táncművészeti Egyetem adjunktusa, feleségével, Anitával segít a vajdasági csoportvezetőknek.

Lévai Péter, adjunktus, Magyar Táncművészeti Egyetem, Budapest: „Azt gondolom, hogy a nézőpontváltással kell kezdeni, illetve azt hozzá kell tenni, hogy itt a Vajdaságban elég sokan vannak, akik elvégezték a Táncművészeti - annak idején - Főiskolának a tanári képzését, tehát sokan vannak, akik jól jó módszerrel oktatnak. Nyilván ezeket mindig lehet frissíteni, és azt gondolom, hogy a szemléletváltásnak a megerősítése az, aminek elsősorban jelentkeznie kell a mai nap.”

A budapesti Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület anyagilag járult hozzá a rendezvényhez.

Sikentáncz Szilveszter, elnök, Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület, Budapest: „Az Örökség Egyesület fontosnak érzi a határon túli magyarokkal való kapcsolattartást, és azt a segítséget, amivel az ő munkájukat tudjuk segíteni. Én azt gondolom, hogy minimális ráfordítással, ezt ki lehet bátran mondani, egy ilyen nagyon szép hétvégi és nagyon hasznos hétvégi továbbképzést lehet létrehozni.”

A VMMSZ és a VMMI két módon serkenti a vajdasági néptáncoktatást: táncházakkal, valamint néptáncoktatói képzésekkel.

Brezovszki Roland, szakmunkatárs, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség: „A Művelődési Szövetség tavaly októberben feltérképezte a vajdasági néptáncosok adatbázisát, és több mint háromezren vagyunk, ehhez kellenek oktatók, és nem titkolt célunk, hogy a képzésre, az oktatásra menjünk rá, és hogy minél több oktatót neveljünk ki.”

A régiós képzési napok másik állomása Szentmihály volt.

Bácsfeketehegy
néptánc

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.