Ugrás a tartalomra

Felkerült az új kereszt a nagybecskereki templomra

2018.10.18
16:15
2024.03.19
08:42
Forrás
Pannon RTV
Felkerült az új kereszt a 150 éves nagybecskereki Nepomuki Szent János templom tornyára. A mesterek már elkezdték az állványzat bontását, a munkálatok várhatóan november elsején befejeződnek.

Lélegzet-elállító művelettel felkerült az új kereszt a nagybecskereki Nepomuki Szent János templom tornyára. A mesterek még hétfőn akarták felemelni, de az erős szél meggátolta őket ebben.

A csaknem hatvan méter magasságban így sem volt könnyű a toronyra helyezni a mintegy hetven kilogramm súlyú - arany lapocskával fedett - keresztet. Még nehezebb volt a régi, mintegy kétszáz kilogrammos keresztnek a leszerelése, amely a későbbiekben a püspökség udvarában lesz kiállítva.

Zorica Grujić, építészmérnök, építési ellenőr, Pancsova: „Amikor le kellett venni a keresztet, az volt valóban nagyon nehéz, mert nem tudtuk, hogy mire számítsunk, hogy milyen a konstrukció, hogy képesek leszünk-e levenni. Hogy valóban vágni kellett a keresztet, hogy leszedhessük. Most új anyagból készült, sajnos nem bírtuk visszatenni a korábbi keresztet. Most új anyagból van, és nagyon örülünk neki. Ez sok mindent is jelent – lehet nekünk is az életünkben majd sok minden újat hoz.

Lecserélték a torony bádog fedését, tatarozták a templom homlokzati részét, hátravan még a kilátó rendbe hozása és tervben van a toronyóra digitalizálása is. Német László, nagybecskereki megyéspüspök: „Levetettük az egész bádog-tetőt és új réz bádogot tetettünk fel, amely most remélem, hogy hosszú időre védeni fogja a torony állagát. Nagyon szerencsés, és meg kell dicsérnem az előző mestereket, hogy fantasztikus munkát végeztek. Nagyon jó az anyag fent, és a fa minősége is. Tehát a különböző gerendák, a deszkázat, minden nagyon jó állapotban volt. Sokkal rosszabb állapotban voltak az ablakok. Nyolc ablak van a toronyban. Ezeket az ablakokat kivetettük, és helyettük ma, pont a mai nap fognak betenni új alumíniumból készült ablakokat.”

A bánáti katolikus hívek már készülődnek a 150 éves templom jubileumi ünneplésére. A központi rendezvény november 24-én, 11 órakor hálaadó szentmisével kezdődik, amelyen többek között szerbiai püspökök és a Szentszék belgrádi nagykövete is részt vesz.

Nagybecskerek
Nepomuki Szent János templom
kereszt
Német László

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:52

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.