Ugrás a tartalomra

Kivesz a jószágtartás, nincsenek már pásztorok

2018.10.20
15:53
2024.03.19
08:42
Forrás
Pannon RTV
Az ősi foglalkozást a fiatalok csak hagyományőrző rendezvényeken ismerhetik meg, mint amilyen a Pásztornap, amelyet szombaton 14. alkalommal szerveztek meg a bánáti Muzslyán.

A Pásztornap nem múlhat el birkapaprikás-főző verseny nélkül, de a helyi Sötét Erzsébet és férje, János nélkül sem. Megmutatták a juhászkunyhót, meg azt is, hogyan kell birkapaprikást főzni „kaszrojban”.

Sötét Erzsébet, Muzslya: „A birkát azért kell sokáig főzni, mert annak faggyúja is van, és akkor a húsa egy kicsit keményebb. Azért kell három-négy óra hosszát főzni a birkahúst, hogy ízletes legyen. De lassú tűznél kell főzni, ne nagyon rotyogtassuk, lassú tűznél kell, hogy ízletes legyen.”

A Pásztornap művelődési műsorral kezdődött a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület székházának udvarán. Petkovics Márta, jelölt, Magyar Összefogás: „A közösség számára rendkívül fontos, hiszen ez összetartó erővel bír. Számomra a fiatalok jelenléte nagyon fontos, hiszen az iskolában népi hagyományok órákon megismerkednek a régi mesterségekkel, azonban itt, a helyszínen ugyanazt megtekinthetik élőben is.”

A rendezvény célja, hogy a mai korosztállyal megismertessék az egykor megbecsült foglalkozást, az akkori életmódot, ételeket. Molnár Attila, jelölt, Magyar Összefogás: „Hogy a gyerekeknek is megmutassuk a hagyományainkat, hogy elmondjuk nekik, miért fontos a hagyományainkat megőrizni és továbbadni. Itt láthattuk a citerazenekart, a népviseleteket, most zajlik a birkapaprikás-főző verseny.”

Pásztorok, csordások, kondások, kanászok, juhászok lassan már csak magyar vezetéknevekben élnek. Bíró István, elnök, RÉMUSZ Egyesület, Muzslya: „Ennek próbálunk emléket állítani, illetve feleleveníteni a pásztorélet néha misztikusnak, néha romantikusnak vélt világát. Habár egyáltalán nem volt könnyű világ. És a gasztronómiáján keresztül, meg a kiállításokon keresztül, melyeket a Muzslyaiak Klubjában tartunk, egy kis betekintést nyújtani a szélesebb közönségnek.”

A rendezvényen ügyességi játékokat szerveztek és bemutatták a régi kézműves foglalkozásokat. Díjazták a legízletesebb házi készítésű sós és édes süteményeket, illetve a pálinkák gazdáit is.

Muzslya
Pásztornap
Magyar Összefogás
Molnár Attila
Petkovics Márta

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:17, Frissítve: 17:31

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.
13:46, Frissítve: 16:59

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.