Ugrás a tartalomra

Az '56-os forradalom hőseire emlékeztek Zentán

2018.10.21
13:20
2020.03.13
17:08
Forrás
Pannon RTV
Dr. Rajki Márton, a zentai származású, mártírhalált halt ügyvéd emléktáblájánál tisztelegtek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményei előtt Zentán.

Dr. Rajki Mártont a forradalomban folytatott tevékenységei miatt 1959. július 30-án végezték ki. A mártírhalált halt ügyvédről Juhász Lassú Kornélia könyvtáros tartott emlékbeszédet a márványtábla előtt.

Juhász Lassú Kornélia, könyvtáros, Városi Könyvtár, Zenta: „Minden év október 23-a tájékán megemlékezünk arról az ügyvédről, aki zentai születésű, zentai származású, de már igen korán, fiatalon elkerült Budapestre, ahol részt vett, tevékeny részese volt az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc október végi, november eleji eseményeinek.”

Elhelyezték a kegyelet virágait Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának, a Magyar Nemzeti Tanácsnak és Zenta község önkormányzatának képviselői, valamint a helyi pártok és civil szervezetek.

Zsoldos Ferenc, társelnök, Magyar Mozgalom: „A hősök tettei azt üzenik, hogy lehet, hogy vannak olyan események, amikor az adott személy életében azok egy fajta önfeláldozást jelentenek, de hosszú távon, a nemzet érdekében mindenféleképpen hasznosak lesznek.”

A Művelődési Ház színháztermében először Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott beszédet. „Számunkra nagyon fontos, a megemlékezésen kívül a tanúság is, hogy tanuljunk ’56 eseményeiből, az ’56-os hősök kiállásából, és az ’56-os egység, ami akkor az országot jellemezte, hiszen a diákok a munkásokkal, a fővárosiak a vidékiekkel tudtak egyesülni, együtt harcolni a magyar szabadságharcért, a szebb jövőért.”

A forradalom eseményeire és fontosságára hívta fel a figyelmet beszédében Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. „A diktatúra, az elnyomás ellen lázadt fel a magyarság. Sajnos vérbe fojtották. Nagyon rövid ideig tartott ez a szabad pillanat. Emléke, hitele, üzenete pedig azt hiszem, hogy máig üzen nekünk, nem csak a mának, hanem a jövőnek is.”

 

A műsorban közreműködött Andrássy Frigyes és felesége Krisztina 56-os Hűség a Hazához Érdemkereszt-díjas zeneszerzők, a Magyar Állami Operaház címzetes magánénekesei.

Zenta
Hajnal Jenő
Zsoldos Ferenc
1956-os magyar forradalom és szabadságharc
Czegledi Rudolf

Most

13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.
12:11

„Intenzív kampányra kell számítani”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában a VMSZ államtitkárairól, a kampányról, valamint szabadkai és országos jelentőségű fejlesztésekről beszélt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.