Ugrás a tartalomra

Migránsválság - az intézmények válasza

2018.10.23
16:34
2018.10.23
17:28
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a címmel tartanak konferenciát Zomborban a tartományi jogvédő iroda szervezésében.

A kétnapos rendezvényre Bosznia-Hercegovinából, Németországból, Macedóniából és Magyarországról is érkeztek résztvevők.

A migránsválság kezeléséról szóló konferencián az állami szervek együttműködésének fontosságát helyezték a középpontba. Többek között a rendőrség, a katonaság, a bíróságok és a szociális központok közös munkáját emelték ki. Gál István a Pécsi Tudományegyetem Büntetőjogi Tanszékének vezetője a migránsválság büntetőjogi kezelésével foglalkozik: „Egyre inkább javulnak a kapcsolatok, és az együttműködés a két ország között e területen is egyre jobb. Láthatóan Szerbia is felismerte azt, hogy ha a magyar határzáron keresztül nem tudnak átjutni az illegális migránsok az Európai Unióba, illetve Horvátországon vagy Bosznián keresztül sem működik ez, akkor ez a probléma Szerbiát egyre inkább érinteni fogja. Tehát közös gondolkodásra, közös lépésekre van szükség.”

A résztvevők a 2015-ös menekülthullámra is kitértek. Hangsúlyozták, akkoriban ugyanannyi migráns érkezett Magyarkanizsára, ahány lakosa van a településnek. Ivan Gerginov, a Menekültügyi és Migrációs Biztosság segédbiztosa elmondta, mostanra mérséklődött a menekülthullám: „A befogadóközpontokban 4 ezer személy tartózkodik állandóan, és további 500-600 ember ezeken kívül. A regisztrált személyek számát ebben a pillanatban nem tudom, de ez nem annyira fontos, mivel nem mi vagyunk számukra a végállomás, csak áthaladnak Szerbián. Tehát az idei év eleje óta 3-4 ezer között mozog az itt elhelyezett migránsok száma.”

A segédbiztos hozzátette, most napi szinten 30 és 150 között mozog a szerb országhatárt illegálisan átlépők száma.

migránsválság
Zombor

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.