Ugrás a tartalomra

Eliszaposodtak a Bega-tavak

2018.10.23
16:46
2018.10.23
18:49
Forrás
Pannon RTV
Lassan negyven éve rövidítették le a Begát Nagybecskereknél, a szárazon maradt meandere helyére tervezett három tó közül azonban máig csak kettő készült el, de azok sem teljesen.

A kilencvenes évek elején pedig teljesen leálltak a munkálatokkal.

Évtizedeken keresztül sok szennyvíz gyülemlett a Nagybecskereken áthaladó Bega folyó patkó alakú részében. Emiatt eliszaposodott és nehezítette a hajóforgalmat. Az akkori városvezetés a hetvenes évek végén úgy döntött, hogy lerövidíti a folyót. A szárazon maradt meder helyére pedig három tavat terveztek.

Jovica Glišin, Nagybecskerek: „Tősgyökeres nagybecskerekiként elmondhatom, hogy ez egyike a sorozatos melléfogott beruházásoknak, hogy ne mondjam az egykori hatalomnak, a város irányítóinak a butasága. Kezdve a régi Nagyhíd lebontásától, amelyről a város ismert volt, amely meg lett énekelve is, a Mária Terézia idejéből való épületeknek a lebontásáig.”

Csakhamar kiderült, hogy a tavak karbantartására sem volt pénz, nemhogy a befejezésükre. Az elvégzett munka is lassan az enyészeté lett. Omladozik a tavak partja, a vizet pedig időnként sűrű növényzet borítja. Sokak szerint vétek volt elvenni a folyót a várostól.

Prasák Tibor, Nagybecskerek: „Nem, nem kellett. Jobb volt a Bega. Sokkal jobb volt a Bega. Tele volt hallal, tiszta volt, jobb volt.”

Miközben egy határon átnyúló szerb-román projekt keretében a Bega iszaptalanítását tervezik Nagybecskerek és Temesvár között, mintha háttérbe szorult volna Nagybecskerek legnagyobb ökológiai problémája. Duško Radišić, segédpolgármester szerint azonban már jövőre munkálatok kezdődnek a tavak körül.

Duško Radišić, segédpolgármester, Nagybecskerek: „Nagybecskerek Város jövő évi költségvetésébe bekerül a Bega-tavaknak a rendezése is. Erre szükség van környezetvédelmi szempontok miatt is. Ugyanis, mint azt látjuk, a növényzet benőtte a tó felszínét. Pillanatnyilag az iszap elemzése van folyamatban és az eredmények alapján döntjük majd el, hogy milyen módon és hova tároljuk azt az iszapot, amit el kell távolítanunk a tavakból.”

A két tóból mintegy 40 ezer tonna iszapot kell eltávolítani. Emellett felújítják a tavak partját, melyen járda és kerékpárút épül. Becslések szerint másfél millió eurós beruházással lehetne teljesen rendbe hozni illetve befejezni a tavakat. Tartományi és köztársasági támogatás mellett EU-s pályázatokból próbálják majd előteremteni ezt az összeget.

Béga
Nagybecskerek

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.