Ugrás a tartalomra

Inkább becsületben meghalni, mint becstelenül élni

2018.10.28
12:53
2024.03.19
08:50
Forrás
Pannon RTV
Ez az idézet a címe a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ emlékműsorának, amellyel a forradalom és szabadságharc 62. évfordulójáról emlékeztek meg szombat este a topolyai színházteremeben.

Inkább becsületben meghalni, mint becstelenül élni - kivégzése előtti utolsó óráiban mondta ezt Szobonya Zoltán ügyvéd, a magyarországi Jánoshalma '56-os mártírja. 1956 őszén diákok, tízen-, huszonéves kamaszok, munkások, egyetemisták ragadtak fegyvert Magyarországon a nemzeti függetlenségért és szabadságért. A Cirkalom Táncegyüttes fiataljaihoz közel áll a téma. Slingár Elek, néptáncos, Cirkalom Táncegyüttes, Topolya: „Az '56-os forradalomban is főleg az egyetemista értelmiség volt, aki beindította, a lengyel szabadságmozgalom kíséretében és az ő támogatásukkal. Igazából szeretek is ilyenekkel foglalkozni, mert kicsit más, és az ilyen műsorok egy kis kimozdulás a komfortzónából, néha jól jön.”

Szobonya Zoltán ügyvéd, a magyarországi Jánoshalma '56-os mártírjának búcsúlevele, megzenésített versek, erőteljes táncjelenetek, fény és hangtechnika teszi emlékezetessé a műsort.

Az Inkább becsületben meghalni, mint becstelenül élni című táncszínházi produkciót 2016-ban készítették. Kisimre Szerda Anna, elnök, Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ, Topolya: „Nagyon fontosnak tartjuk a művelődési központban, hogy a történelmi eseményeinkről, jeles eseményeinkről megemlékezzünk, így került sor erre az október 23-i műsorra is, amit az '56-os forradalom megemlékezésére készítettünk.”

A táncszínházi előadást Hajvert Ákos és Tóth Péter Lóránt versmondók, a Cirkalom táncegyüttes, valamint a Csalóka és Fokos Zenekar közreműködésével mutatták be Topolyán.

Topolya
Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ
Cirkalom
emlékműsor
1956-os magyar forradalom és szabadságharc

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.