Ugrás a tartalomra

Sörös Imre szobrot avattak Temerinben

2018.10.31
07:01
2018.10.31
17:02
Forrás
Pannon RTV
Felavatták az 1956-os forradalom legdélibb emlékhelyét Vajdaságban. Sörös Imre mártír mellszobrát a szabadkai Nagy Imre Társaság és a TAKT kezdeményezésére a temerini Tájház udvarán állították fel.

Sörös Imre 1956-ban üldözött forradalmárokat csempészett ki Magyarországról, amiért halálra ítélték. A temerini származású mártírra a mai napig büszkén emlékszik vissza a családja.

Varga Katalin, Temerin: „Azt tudom az elmondásból, hogy nagyon erős akaratú volt, a szülők könyörögtek, hogy ne menjen a forradalomba is, és ő akkor is elment.”

A fiatal forradalmár 25 éves életútjáról Matuska Márton írt monográfiát.

Matuska Márton, Sörös Imre monográfusa, Temerin: „Cudar Boris volt az, aki az elárvult Sörös Imrét gyerekkorában anyaként, édesanyaként gondozta. Őtőle kaptam sok információt, összekötött a saját lányával, Imrének a mostohatestvérével, és így jutottam el egészen addig, hogy ennek a mostohatestvérének a segítségével, aki még mindig él Budapesten, megtaláltuk a hősök temetőjében.”

Sörös Imre emlékét a budapesti mártírok temetőjében kopjafa, az egykori harcok helyszínén pedig emléktábla őrzi. Halálának 60. évfordulójára szülővárosában is méltó emlékhelyet kapott.

A forradalmárt Dudás Sándor topolyai származású szobrász öntötte formába és a Magyar Nemzeti Tanács anyagi támogatásával készült el.

Hajnal Jenő, elnök, MNT: „Az a nagyszerűség, az a tartás, amely úgy gondolom, hogy a délvidéki magyar embereket és nem is kicsit a temerinieket jellemzi, ez a makacs, pimasz, előremutató bátorság jellemezte őt, és most Dudás Sándor szobrában azt hiszem, hogy valahol, ha a szemébe nézünk mélyebben, akkor ezt fedezzük fel.”

Az eseményen tiszteletét tette Pásztor István, a VMSZ elnöke is. A szobor előtt fejet hajtottak a VMSZ és a VMDP helyi képviselői, valamint a temerini civil szervezetek tagjai. A kegyelet virágait Magyarország belgrádi nagykövetségének küldöttsége és a szabadkai főkonzulátus képviselői is az emlékhelyre helyezték.

Sörös Imre
Temerin

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.