Ugrás a tartalomra

Branko Ružić: A választás lehetőség a nemzeti identitás megerősítésére

2018.11.04
12:26
2018.11.04
17:34
Forrás
Pannon RTV
Hét órakor Szerbia-szerte rendben, fennakadások nélkül megnyíltak a szavazóhelyek a nemzeti tanácsi választásokon.

Megközelítőleg fél millió lakos élhet szavazati jogával, ebből mintegy 130 ezren a Magyar Nemzeti Tanács tagjait választhatják meg vasárnap. Horgoson is rendben és időben megnyíltak a szavazóhelyek reggel 7 órakor. A szavazóurnába először az ellenőrző lap került be, amelyet a helyi választási bizottság tagjai és az első választó írt alá, majd hivatalos pecséttel is ellátták az urnát. Kalmár Eszter nagyon fontosnak tartja a nemzeti tanácsi választáson való részvételt, és mindenkit szavazásra buzdított. „Nagyon szeretnénk, ha minél több fiatalnak és a gyerekeknek szebb jövője lenne ebben a mi szép kis falunkban. Remélem, hogy mindez sikerülni fog majd. Bízom benne.”

Magyarkanizsa Községben mintegy 12 ezer ember jogosult a részvételre a nemzeti tanácsi választáson, ebből 11 és félezer magyar. A községhez tartózó Horgoson 2 396-an szerepelnek a magyar választói névjegyzéken. Huzsvár Ervin, a 7. szavazóhely választási bizottságának elnöke, Horgos: „Az előkészületi munkálatok rendben zajlottak a szavazás előkészületére. Hat órakor összegyűltek a szavazatszedő bizottság tagjai, elkészítettük a helyet, ahol majd a szavazók szavazni fognak és 7 órakor már meg is jelent az első szavazó, aki leadta a voksát.”

A nemzeti tanácsi választások lehetőséget biztosítanak arra, hogy a Szerbiában élő nemzeti közösségek megerősítsék nemzeti identitásukat - jelentette ki Branko Ružić, szerb államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter a Szerbiai RTV műsorában. Branko Ružić, államigazgatási és önkormányzati miniszter, Szerbia: „Arra számítok, hogy jó lesz a részvétel, tekintettel a kampányra, amelyet a minisztériumnál egész évben folytattunk, a törvényekre, amelyeket előterjesztettünk és a parlamenti képviselők elfogadtak. Kihasználom a lehetőséget, hogy megköszönjem a Szerbiai RTV-nek és minden médiumnak, akik valóban korrekt módon követték mindezt. Úgyhogy, biztos vagyok benne, hogy a lakosok érdeklődése a hagyományaik, az oktatásuk, a kultúrájuk és a hivatalos nyelv- és íráshasználatuk megerősítése egyre nagyobb lesz minden újabb választási ciklusban. Ez már a harmadik 2010 óta.”

A Köztársasági Választási Bizottság legkésőbb november 8-ig, vagyis csütörtök 20 óráig kell, hogy közölje a hivatalos eredményeket, amelyek ezután a Hivatalos Közlönyben is megjelennek. Ezt követően 20 napjuk van a nemzeti tanácsoknak, hogy megalakítsák szerveiket - emelte ki a miniszter.

Branko Ružić
miniszter
választás
nemzeti identitás

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.