Ugrás a tartalomra

Már kilenc halottja van a kaliforniai erdőtűznek

2018.11.10
11:58
2018.11.10
16:59
Forrás
Pannon RTV
Eddig legkevesebb kilenc életet követelt az Amerikai Egyesült Államokban tomboló erdőtűz, amely csütörtökön reggel lobbant lángra.

A Kalifornia északi vidékein pusztító tűz a fővárostól, Sacramentótól északra tombol. A rendkívüli szárazság miatt a tűzvész nagy gyorsasággal terjed déli irányban, a Yosemite Nemzeti Park felé. Több mint 35 személyt nyilvánítottak eltűntnek.

Fotó:Tanjug/AP/Mark J. Terrill

Percenként mintegy 80 focipálya nagyságú terület esik a lángok martalékává - jelentik az amerikai hírtelevíziók helyszíni tudósítói. Kalifornia állam Mendocino megye történetének legnagyobb erdőtüze ég, több mint 115 ezer hektár lángol. Mérete már most meghaladja a tavalyi tűzvészét, amely Santa Barbara térségében pusztított. A tűz valószínűleg azért tudott ekkora erőre kapni, mert két különálló részből egyesült, kiterjedése pedig tovább nő.

Fotó:Tanjug/AP/Rich Pedroncelli

Az állam fővárosától, Sacramentótól nem messze fekvő Paradise városka teljesen leégett, a lakosságot már csütörtökön elköltöztették. A 86 ezer lelket számláló, közeli Chico város – amelyet erdők és parkok ölelnek körül – szintén lángokban áll, mentik, akit lehet, mert a kötelező evakuálás ellenére még sokan otthonukban maradtak. A hatóságok pénteken elrendelték Malibu kötelező kiürítését is. Otthonaikból a sztárok is menekülnek. Az alacsony páratartalom és az erős szél miatt a gyorsan terjedő lángok elérték Los Angeles környékét is.

Mintegy négyezer tűzoltó próbálja a tűz útját állni, nagy erőkkel dolgoznak a lángok megfékezésén. Repülőgépekről is oltják az egyre nagyobb területen égő bozótot.

Az előrejelzés szerint az időjárási viszonyokban nem várható változás a közeljövőben, továbbra is marad a hőség és a szárazság a területen. A hőmérséklet elérheti a 43 fokot is Kalifornia északi részén, a széllökések pedig csak tovább táplálják a lángokat.

erdőtűz
Kalifornia

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.