Ugrás a tartalomra

Brnabić: Szerbia a negyedik ipari forradalom nyertesei közé kerülhet

2018.11.14
11:56
2024.03.19
08:49
Forrás
Pannon RTV
A digitalizációt jelentő negyedik ipari forradalom egyedülálló lehetőséget biztosít Szerbiának, és megfelelő politikával az átalakulás nyertesei közé kerülhet - mondta Ana Brnabić kormányfő Berlinben.

A digitalizációt jelentő negyedik ipari forradalom egyedülálló lehetőséget biztosít Szerbiának, és megfelelő politikával az átalakulás nyertesei közé kerülhet - hangsúlyozta Ana Brnabić kedden Berlinben egy gazdasági fórumon. A szerb kormányfő ezután este egy fogadáson is részt vett, amelyen mások mellett Angela Merkel német kancellárral is találkozott.

Szerbia a gazdaság és az élet számos más területét átható digitalizáció lehetőségeit kihasználva "beérhet és lehagyhat" olyan országokat, amelyek Szerbiával ellentétben a harmadik ipari forradalom nyertesei közé tartoznak és igen fejlettek - jelentette ki a szerb miniszterelnök Berlinben.

A digitalizáció kedvez a kisebb méretű országoknak, mert gyorsabban tudnak alkalmazkodni a változásokhoz, mint a nagyobbak - mondta Ana Brnabić szerb kormányfő, és kifejtette: „Úgy gondolom, hogy a negyedik ipari forradalom, a digitalizáció valóban előnyösebb lehet a kisebb országokban, hatékonyabb lehet, mint például a nagyvállalatoknál. A nagy multinacionális vállalatokat nehéz megváltoztatni, a kisebb vállalatokban könnyebb változást véghezvinni. Úgy gondolom, hogy ugyanez, vagy nagyon hasonló a helyzet az országok esetében is. A kisebb országok hatékonyabbak lehetnek a közigazgatásban, a közigazgatás hatékonyan véghez tudja vinni az oktatási reformot és így gyorsabban lehet eredményt elérni.”

Szerbia miniszterelnöke hozzátette, egy 100 millió eurós alap révén is támogatják az innovációt és a kutatásfejlesztési tevékenységet. A fejlesztés három szektort érint: az első az államigazgatás digitalizációja, amelynek révén az állami szféra hatékonyabban, olcsóbban és az állampolgárokat jobban kiszolgálva működhet. A második az oktatás reformja - mondta a szerb kormányfő, kiemelve, hogy Szerbiában tíz éves kortól kötelező tantárgy a programozás. A harmadik terület a gazdaság, ahol főleg az újítással, az innovációval foglalkozó vállalkozásokat kell ösztönözni.

Ana Brnabić részt vett a Süddeutsche Zeitung című német lap által szervezett díszvacsorán is. A szerb kormányfő egy asztalnál ült mások mellett Angela Merkel német kancellárral és Kolinda Grabar Kitarović horvát államfővel. Ana Brnabić köszönetet mondott a német kancellárnak, amiért támogatja Szerbia EU-integrációját. 

A német kancellár köszöntőjében elmondta, az európai szemlélet és a többszólamúság nélkül kizárt azoknak az országoknak a gazdasági fejlődése, amelyek elutasítják az együttműködést más államokkal és közösségekkel, azaz egyedül akarnak boldogulni. Szavai szerint ezek az országok már előre veszítenek. Beszédében a technikai fejlesztések fontosságát hangsúlyozta.

A szerb kormányfő háromnapos látogatásra érkezett Németországba hétfőn. Több fórumon vett részt, valamint a Siemens Képzési Központját is megtekintette.

Brnabić
digitalizáció
Berlin

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.