Ugrás a tartalomra

Felszentelték Budapesten a szerb óvodát

2018.11.16
17:42
2024.03.19
08:43
Forrás
Pannon RTV
Felszentelték Budapesten a Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felújított óvodáját. A beruházást a magyar kormány 200 millió forinttal támogatta.

A felszentelésen többek között részt vett a szerb oktatási miniszter és a magyar nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár is.

A magyar és a szerb himnusz eléneklésével kezdődött a budapesti szerb oktatási intézmény felújított óvodájának átadása.

Ezt követően szentelték fel a pravoszláv egyház képviselői az épületet.

A rendezvényen a a Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjai is felléptek. A legkisebbek játékot mutattak be, az idősebbek pedig tánctudásukkal kápráztatták el a közönséget.

Az intézmény 25 éve működik, 10 éve viseli Nikola Tesla nevét. Több mint 530 diákot oktatnak itt a pedagógusok. Jovanka Lastić igazgató a magyar kormány által támogatott beruházást mérhetetlenül jelentősnek nevezte.

Jovanka Lastić, igazgató, Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium: „Nagyon hosszú ideig dolgoztunk azon a magyar kormány képviselőivel és a szerb országos önkormányzat képviselőivel, hogy valamilyen módon ezt az intézménybővítést megejtsük, ugyanis az óvodánk elhelyezése okán volt szükség erre a nagy beruházásra, mivel sajnos az ezt megelőzően kialakított óvoda nem felelt meg a törvényi előírásoknak, méretében is túlnőttük.”

Mladen Šarčević szerb oktatási miniszter arról beszélt, hogy Szerbiában és Magyarországon is magas szinten van a nemzeti közösségek helyzete. A tárcavezető Budapest és Belgrád közös beruházásairól is beszélt. Mladen Šarčević, oktatási miniszter, Szerbia: „A közös beruházások is a jó kapcsolatoknak egy újfajta megjelenése. A magyar kormány nemcsak olyan épületekbe ruház be, mint a budapesti Nikola Tesla iskola, hasonló beruházások vannak Vajdaságban is. Több városban is voltam, ahol többségében magyarok élnek és az oktatás két nyelven folyik. Büszkeséggel említhetem meg a szabadkai, az adai, a zentai és több más városban folyó beruházást.

Soltész Miklós magyar nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár kiemelte, hogy a magyar kormány 2,4 milliárd forinttal támogatja a szerb oktatási intézményeket. Arról is beszélt, hogy a magyar-szerb kapcsolatok szempontjából történelmi időket élünk. Hozzátette, a két nemzet egymásra van utalva.

Soltész Miklós, nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Magyarország: „Ránk számíthatnak. Nemcsak Magyarország és Szerbia viszonylatában, hanem akkor is, amikor adott esetben más országokban a szerb nemzetiséget, a szerb kisebbséget valamilyen elnyomás éri. Mi is ki fogunk állni mellettük, mert tudjuk mit jelent az, ha bárhol magyarokat a világban elnyomnak.

A Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium fontos szerepet tölt be a magyarországi szerbség identitásának megőrzése szempontjából. Az oktatás szerb nyelven folyik, de vannak kétnyelvű osztályok is. Az intézménybe a magyarországi szerb diákok mellett szerbiai, macedóniai és más szláv államokból érkezett gyerekek is járnak.

Budapest
Nikola Tesla
iskola
Mladen Šarčević
Soltész Miklós

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.