Ugrás a tartalomra

Milyen Magyarország határain kívül magyarnak lenni?

2018.11.17
16:29
2018.11.17
17:58
Forrás
Pannon RTV
Esetleg a kelet-európai nemzetek más érzelmekkel élik meg hazaszeretetüket mint a többi európai nemzetek polgárai?

Vajon változott-e a hazaszeretet fogalma? - többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Bábel Balázs főpásztor, kalocsa-kecskeméti érsek. A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban tartott előadást szombaton.

Hogyan viszonyulunk szülőföldünkhöz, hazánkhoz, országunkhoz ? - ezekre a kérdésekre kereste a választ előadásában Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek. A főpásztor szombaton este volt a vendége a VM4K Európa és mi sorozatának. A szervezők elmondták, hogy a globalizált világban fontos a hazaszeretetről beszélni, hiszen vendégük ezt a fontos témát a kereszténység szempontjából mutatja be.

Szabó Zsuzsanna, kulturális referens, VM4K: „Volt már nálunk irodalmi est, zenés est, történelemmel is foglalkoztunk, politikával, vallással is. Tehát igyekszünk mindenkinek az igényét kielégíteni.”

Térjünk vissza gyökereinkhez - idézte többek között II. János Pál pápát is előadásában Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek. A hazaszeretet a nemzethez való hűség mellett, annak gazdagodását segíti és hite szerint ez elősegíthetné Európát is az újra magára találásában. Ahogy elmondta, azért van itt, hogy a vajdasági magyarokat erősítse abban, hogy őrizzék és használják az anyanyelvüket.

Bábel Balázs, főpásztor, kalocsa-kecskeméti érsek, Magyarország: „Van egy Európa, amelyben élünk most már 2000 éve legalább. És benne van egy nemzet, egy haza. És a kettőnek úgy kell egymásra találnia, hogy az értékeket fölerősítse, és ami egyikben pozitívum a másikban is azzá váljék. Ez a célunk.”

A jövő héten a szabadkai VM4K klubhelyiségében egy irodalmi eseménnyel várják majd a vendégeket. Kosztolányi és a szabadkőművesség címmel Arany Zsuzsanna irodalomtörténész tart majd előadást.

Szabadka
VM4K
Bábel Balázs

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.