Ugrás a tartalomra

Önöknél készül már a savanyú káposzta?

2018.11.18
13:10
2018.11.18
14:42
Forrás
Pannon RTV
Ha nem, akkor most van itt az ideje, hogy a hordóba kerüljön, ha pedig igen, akkor talán nem is tudták, hogy C-, A-, K- és B-vitaminokban és rostokban gazdag táplálékot fogyaszthatnak, amint elkészül.

A legtöbben megveszik a már elkészített káposztát, legalábbis ezt tapasztalta stábunk Moholon, Zentán és Adán.

A fogyókúrázók alacsony kalóriatartalma miatt esküsznek a savanyú finomságra, a szombat esténként kimaradók pedig állítják, a savanyú káposzta enyhíti a másnaposság tüneteit is. A legtöbb vásárló azonban a vitamin-tartalma és az íze miatt vesz a savanyúságból.

Bicók Eszter, Hódegyháza: „Szármát, töltött káposztát nagyon sokat fogyasztok. A pörkölt káposztát is nagyon szeretem. Én élek-halok a káposztáért. Savanyún is, nyersen is, mindegy.”

A zentai piacon a savanyú káposzta ára kilogrammonként 100 és 180 dinár között mozog. Bár vasárnap kevesen vásárolnak a zentai piacon, az árusok elmondása szerint így is fogy a savanyú káposzta.

Butora János, piaci árus, Zenta: „Többen csináljuk Zentán. Nem vagyok annyira megelégedve a vevőkkel. Első sorban azért, mert kevesen vagyunk, kevés vevő van Zentán. Ha körülnéz a piacon, szinte üresek az asztalok. De amit kihozok, azt minden nap el szoktam adni.”

A moholi Gordos család már húsz éve savanyítja a káposztát. A zöldségféle általában október közepén kerül a hordókba, ahol mesterséges tartósítószer hozzáadása nélkül hagyják savanyodni.

Gordos Hajnalka, termelő, Mohol: „Először is a káposztát megpucoljuk, utána felszeleteljük szeletelő géppel. Megízesítjük sóval, borssal, köménymaggal, babérlevéllel. Utána jól beletömködjük egy edénybe, és két-három hetet várunk, hogy megérjen, kiforrja magát. Mikor már nem forr, piackész az áru.”

A termelő hozzátette, a savanyúságot húsvétig vásárolják a piacokon. Tavaszig a Gordos család általában ötven mázsa savanyú káposztát ad el.

savanyú káposzta
Zenta
Ada
Mohol

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.