Ugrás a tartalomra

A hurka és a kolbász a főszerepben Adorjánon

2018.11.24
18:28
2018.11.24
20:05
Forrás
Pannon RTV
Egy napig a hurkáról és kolbászról szólt minden Adorjánon, ugyanis nyolcadszorra is megtartották a Hurka- és kolbászfesztivált. Idén is több mint 100 csapat jelentkezett a megmérettetésre.

Összesen csaknem 2 tonna alapanyagból készítettek hurka- és kolbászkülönlegességeket..
A martonosiak is hurkát és kolbászt töltöttek már kora reggel. Fejős Erzsébet szerint a jó alapanyagból lehet igazán finomat készíteni.
Fejős Erzsébet, Martonos: „Függ nagyon az alapanyagtól. Mi azokkal a hagyományos fűszerekkel, amit a régi öregjeink raktak bele, azokkal készítjük el.”

Az 5 fős csapatoknak 5 kiló hurkának való belsőségből és 5 kiló kolbásztöltelékből kellett versenyképes ételeket készíteni, amelyet egy 10 tagú zsűri értékelt. Az állagára, az ízére és a fűszerezésre figyeltek a legjobban.

Bene Sándor, mesterszakács, Siófok: „Tulajdonképpen azt mondják az idősebb emberek, hogyha nézzük a magyar zászlót, abban benne van a kolbásznak a fűszerezése. A piros-fehér-zöld. A piros a paprika, az a harmadik a piros, 3 deka kell, sóból kettő deka, az a második, a fehér és a zöld az a kerce-mirce, fokhagyma, köménymag, ez-az, ez volna a kolbász valódi fűszeranyaga.”

Az adorjáni Hurka- és kolbászfesztivál, méltán mondhatjuk, hogy Vajdaság egyik legnagyobb fesztiváljává nőtte ki magát az elmúlt nyolc évben, hiszen ilyenkor több mint 10 ezer ember látogat el a kis faluba.

Borsos Csaba a fesztivál megálmodója a kezdetekben még nem is gondolta, hogy egy ilyen színvonalas rendezvényt tudnak életre hívni.

Borsos Csaba, főszervező, Adorján: „A falunak az apraja-nagyja készült erre a mai napra, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az óvodásaink is itt vannak. Több csapat is van a faluból, aki benevezett, és még amit meg kell, hogy említsek, hogy ezen a héten a falunk lakosságából legalább harmincan itt tevékenykedtek, takarítottak, mindenki azon dolgozott, hogy minél sikeresebb és jobb legyen ez a mai rendezvény.”

800 darab kolbászt és 1200 darab hurkát is kisütöttek, mindenkinek jutott belőle. Az egésznapos rendezvényen lakodalmas zenekarok és sztárvendégek szórakoztatták a látogatókat.

Adorján

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.