Ugrás a tartalomra

Ezüstérmes menüt készített Paskó atya

2018.11.26
16:19
Forrás
Pannon RTV
Gasztronómiai Világbajnokság zajlik Luxemburgban. A kelebiai plébános, Paskó Csaba is főzött tegnap, munkáját ezüstéremmel jutalmazta a zsűri, főétele különdíjat kapott.

Paskó Csaba a Pannon Rádió Presszó című műsorának Luxemburgból adott interjút. Azt mondta, fárasztó napokon van túl, de maradandó élményeket szerzett. A Magyar Gasztronómiai Szövetség jóvoltából, a Békés Megyei Culinary Team csapatának tagjaként egyéniben versenyzett, Vajdaságot képviselte. A csapat kapitánya egyébként Varga Károly séf, aki február óta mentorként segítette Paskó atyát.

Az ötfogásos menüsor elkészítésére egy teljes napjuk volt a versenyzőknek. Érdekesség, hogy még a meleg fogásokat is hidegen kellett a zsűri elé tenni. A kész ételeket zselatinba mártva tálalták fel. Paskó atya menüjéhez vajdasági alapanyagokat is felhasznált, például házi készítésű kecskesajtot és vajalját. A zsűri a trendi gasztronómiai fogásokat kereste, az ötletességet, és a menüsor felépítettségét is figyelembe vette.

Paskó Atya a vajdasági háziasszonyoknak is üzent: készítsenek el bátran helyi termékeket és hagyományos hozzávalókat, ezek íze ugyanis utánozhatatlan. Kiemelte például a vajat, ami szerinte sokkal finomabb a margarinnál. Arra is utalt, hogy a következő szakácskönyvében majd a hétköznapi főzés során is használható profi trükköket fog bemutatni.

Paskó Csaba menüsora (forrás: facebook):

Hideg Előétel
„VÍZALATTI KEDVENCEK”
- enyhén füstölt lazac, marinírozott fésűkagyló, garnélás, avokádós, beluga lencsés salátával, citrusos vinegrettel

Leves
ZÖLD „ELIXÍR”
- mentás cukorborsó, zöld spárga, angol zeller krémleves, ropogós bazsalikomos tempúrában sült vajdasági kecskesajttal

Meleg Előétel
- fiatal fogolymell sous-vide kacsamáj „lepellel” tárkonyos havasi cseresznye mártással, batáta textúrákkal, rozéboros vadkörte pürével

Főétel
BORÓKÁS VADNYÚL „DUETT”
- nyúl gerinc filé baconszalonnában sütve, vargánya gombás nyúlhús krokett, kakukkfüves jus-vel, bácskai sült vajban párolt zsenge zöldségekkel

Desszert
„ERDŐK KINCSEI”
- belga csokoládés gesztenyés desszertvariáció, piros bogyós gyümölcsökkel „csokisavar” homoktövis fagylalttal, fekete ribizli Cassis mártással
 

Paskó Csaba
Gasztronómiai Világbajnokság
Luxemburg

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.