Ugrás a tartalomra

Szerbia és Magyarország újabb IPA-projektet indít

2018.11.29
17:38
2024.03.19
08:43
Forrás
Pannon RTV
Új IPA határon átnyúló együttműködési projekt kezdődött Szerbia és Magyarország között. A hazai partner a Vajdasági Turisztikai Szervezet, míg magyarországi oldalról Csongrád Megyei Önkormányzat.

Ezúttal a Tisza-mente régió idegenforgalmi fejlesztése, túravonalak megszerkesztése, a gasztronómia népszerűsítése és a kulturális valamint a nemzeti örökség megismertetése a cél. A nyitó konferencián a Tisza-menti községek képviselőivel ismertették a pályázati lehetőségeket és a turisztikai értékek fejlesztésének fontosságát.

Laskovity Kornél, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója a folyami turizmusban látja a lehetőséget: „A Tisza, mint természeti érték nekünk nagyon fontos, azon kevés városok egyike vagyunk, amelynek a város központja is a Tisza partjára épült, ezért kell fejlesztenünk a Tisza partját, a vízi turizmust, és az ilyen és ehhez hasonló projektumok mind ezt szolgálják, hogy mi is a saját terveinket tudjuk realizálni.”

A magyarországi partner, illetve a Csongrád Megyei Önkormányzat a közös fejlesztésekben és a túravonalak kidolgozásában lát távlatokat, mondta Vadász Csaba, főjegyző: „Nagyon sok workshopot fogunk tartani, ahol az érintett turisztikai szakemberek a határ mindkét oldaláról meghívást fognak kapni erre. A tervek szerint hat ilyen workshop lesz a magyar oldalon és négy lesz itt a Vajdaság területén.”

A közös program keretében előtérbe kerülnek a nemzeti értékek, a kulturális örökség, a gasztronómia de az idegenforgalom más formái is – mondta Kovács Beáta, a Csongrád Megyei Önkormányzat alelnöke: „Nagyon fontos számunkra az, hogy vissza tudjuk az ökoturizmust hozni a rendszerbe, szeretnénk a kerékpáros turizmust fejleszteni, szeretnénk valóban a Tiszát kihasználva a vízi turizmust erősíteni, és a megyében számos olyan, népi hagyományra épülő bemutató helyünk van, amelyek még nem kerültek kellőképpen bemutatásra.”

A határon átnyúló program hazai partnere a Vajdasági Idegenforgalmi Szervezet. Nataša Pavlović igazgató szerint ez a régió gazdag természeti kincsekkel rendelkezik, és érdemes fejleszteni: „Ez a régió a szerb oldalon 11 önkormányzatot ölel fel, és számos olyan természetvédelmi területet, valamint kulturális örökséget, amelyeket a program ideje alatt fejleszteni fogunk. Különféle turisztikai szolgáltatásokat hozunk létre, amelyek által a lakosok és az önkormányzatok hozzájárulnak a vidékfejlesztéshez.”

A program 2019. októberének végéig tart, összértéke 242 ezer euró. A tartományi pénzügyi titkárság a szerb partner feladatainak pénzeléséhez mintegy 2 és fél millió dinár vissza nem térítendő támogatással járult hozzá.

IPA
idegenforgalom

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.