Ugrás a tartalomra

130 zsinati animátor találkozóját tartották Muzslyán

2018.12.01
17:38
2024.03.19
08:34
Forrás
Pannon RTV
A Muzslyán megtartott találkozó volt az újabb állomása a 2020-ig tartó zsinati folyamatoknak. A cél a helyzet feltérképezése és az egyházmegye jövőjének megtervezése.

A Nagybecskereki Egyházmegyében egy éve indult az első egyházi zsinat „Jó nekünk itt” mottóval. Legfontosabb célja az egyházi gyakorlat megújulása. A folyamat követésével megbízott Csiszár Klára németországi pasztorálteológus szerint az érdeklődés a bánáti hívek körében nagy. „Döbbenetes volt a számokat látni, hogy 1418 ember szólt hozzá az elmúlt egy évben a plébániákra kiküldött két dokumentumhoz. 229 találkozó volt a plébániákon, és merem állítani, hogy az egyházmegye még ilyen intenzíven, ennyire egységesen, eddig nem lélegzett.”

A zsinat megszólította a legkisebb vallási közösségeket is. Molnár Rózsa, lelkipásztori kisegítő, Rábé: „Eleinte nem értették a lényeget az emberek. Mi az, hogy megkérdez bennünket az egyház, hogy mégis hogyan kellene megújítani a lelki életünket. Bátorítottuk őket, és most már egyre többen jönnek.”

Mint elhangzott, fontos, hogy a hívek megérezzék: nincsenek magukra hagyva, az egyház az övéké. Az is fontos, hogy erősödjön a lelkipásztorok és a világi híveknek a kapcsolata, hogy együtt oldjanak meg problémákat. Német László, nagybecskereki megyéspüspök: „A híveink tudják, mit akarnak és el is merik mondani. Csak úgy látszik teret kellett nekik adni. Remélem, hogy ez a párbeszéd-stílus, amely most kezd kialakulni, az elkövetkező két évben megerősödik, és ameddig be nem fejezzük a zsinatot, 2020-ig az egyházi kultúránk részévé válik.”

Az egyházmegyei zsinat nem csak az egyház belső viszonyait méri fel, hanem Vajdaságban a vallásosság általános alakulását és különböző társadalmi dimenziókat is. Máté-Tóth András, vallásszociológus, Magyarország: „Két felmérést készítünk párhuzamosan. Az egyik felmérés a vajdasági szerb nyelvű összlakosságban vizsgálja azt, hogy milyen a vallásosság helyzete és mik az elvárások az egyházzal szemben. A belső vizsgálat pedig az aktív templomba járók körére szűkül.”

A felmérések kiértékelését a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Vallástudományi Tanszékén végzik.

Muzslya
zsinat
találkozó

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.