Ugrás a tartalomra

Ásotthalmon telel Matyi, a gólya

2018.12.05
09:58
2023.11.02
09:08
Forrás
hvg.hu
Nem száll melegebb vidékekre, idén is itthon tölti a telet a kocsmába járó Matyi.

A Kiskunsági Nemzeti Park még 2013-ban posztolt egy fotót egy fehér gólyáról, ami évek óta a szerb határhoz közeli Ásotthalmon tölti a teleket. A madárnak a helyiek a Matyi nevet adták.

Matyi azonban nem csak arról lett híres, hogy a térségben karácsonyozik. Az évekkel ezelőtt készült fotó nyomán "kocsmába járó" gólyaként robbant be a köztudatba, mégpedig azért, mert a falu kocsmájával szemben egy oszlopon fészkel, és a kocsma udvarába olykor bejár, sőt a helyiek szerint az is előfordult, hogy ott lakomázott fiókáival.

A gólyát évek óta egy helyi család látja vendégül, tavaly a leghidegebb napokban meleg vízzel itatták, gondosan etették, hogy túlélje a telet. Most abban reménykednek, hogy az idei tél nem lesz olyan kemény, mint a tavalyi, amikor Matyi kis híján megfagyott. Táplálása viszont mostani élethelyzetükben már meghaladja a család anyagi lehetőségeit. A Facebookon egy gólyákkal foglalkozó zárt csoportban gyűjtést szerveztek a madár segítésére.

gólya
Ásotthalom

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.