Ugrás a tartalomra

Véglegesen felszámolták az ideiglenes sátortábort a boszniai Velika Kladušán

2018.12.05
15:20
2018.12.05
17:27
Forrás
Pannon RTV
Itt az elmúlt hónapokban több száz migráns tartózkodott. A bevándorlókat a téli időjárás miatt a közelben lévő poljei befogadóközpontba költöztették át.

Égő szemétkupacok, holmijaikkal távozó migránsok. Ez jellemezte szerdán a Trnovi sátortábort, ahol az elmúlt hónapokban több száz bevándorló tartózkodott. A sátortábor felszámolása előtt az illetékesek és a segélyszervezetek dolgozói igyekeztek a migránsokat a poljei befogadóközpontba átköltöztetni.

Azra Moralić, koordinátor, Emmaus segélyszervezet: „Az elmúlt 15 napban megpróbáltuk mozgósítani ezeket az embereket, mivel tudtuk, hogy a tábort bezárják, hogy menjenek át a Miral befogadóközpontba.”

Az emberek többségét végül sikerült áthelyezni, ám mintegy 50 migráns az utolsó napig nem akarta elhagyni a Trnovi sátortábort. Elmondásuk szerint a befogadóközpontban nem érzik magukat biztonságban a folyamatos konfliktusok miatt. Vannak, akik azt mondják, inkább az utcán alszanak, mintsem hogy oda menjenek.

„Nincs hol lennem. A rendőrség a befogadóközpontba terel, de ott nagy problémák vannak. Sok verekedés van ott, az irániak, a marokkóiak, mindenki egy helyen van. Folyamatosak az összetűzések, reggel, napközben és éjszaka is. Nem tetszik a befogadóközpont.”

 

A Miral befogadóközpontban lévő migránsok ugyanakkor elmondták, hogy amióta a gyárcsarnokot átalakították és kibővítették, illetve biztonsági őrök felügyelik őket, lényegesen csökkent az összetűzések száma.

„Amikor a múlt hónap 15-én ide jöttem, még nem voltak bent biztonságiak, akik vigyáztak volna a rendre, de most rendszeresen itt vannak és ha összetűzésre kerül sor, kezelik a helyzetet” - nyilatkozta a tábor egyik lakója.

A Miral befogadóközpontban jelenleg több száz migráns tartózkodik, akik mind arra várnak, hogy valahogy eljussanak a kiszemelt európai uniós országokba. Továbbra is nagyon kevés azok száma, akik Boszniában szeretnének maradni.

Velika Kladuša
migránsok

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.