Ugrás a tartalomra

Folyamatos a pacséri iskola fejlesztése

2018.12.08
17:34
2018.12.08
18:33
Forrás
Pannon RTV
5 és félmillió dinárral támogatja a pacséri Moša Pijade Általános Iskola további felújítását legutóbbi döntésével a tartományi kormány.

5 vajdasági település tanintézménynek összesen 21 millió dinárt biztosítottak. Többek között padló- és tetőcsere, hőszigetelés, valamint a tornaterem és az iskolaépület összekötése szerepel a projektekben.

A bemelegítő gyakorlatok után labdajátékokat játszottak a hetedikesek a hét utolsó tanítási napján a pacséri iskolában. Az osztályban nagyon jó a hangulat.

Sebők Fanny, tanuló: „Nagyon jó az osztályom, nagyon szeretem, jó barátok vagyunk, a tornaórák nagyon jók, itt az egész napos feszültséget levezetjük.”

Az intézményt folyamatosan fejlesztik. Egyre korszerűbb a felszerelés és kellemesebb a légkör. Az elmúlt időszakban a tartományi kormány támogatásával lecserélték a régi, huzatos ablakok egy részét.

Vinai-Miklós Emese, tornatanár: „Ide jártam általános iskolába is, ezért tudom, hogy milyenek voltak anno, és milyenek most a feltételek, egyre jobbak és jobbak, pozitív értelemben fejlődött az iskola, ennek mi tanárok nagyon örülünk, mivel jobb körülmények között sokkal jobb dolgozni”.

A tartományi kormány most 5 és félmillió dinárral támogatja a nyílászárók cseréjének befejezését és a főépület hőszigetelését. A topolyai önkormányzat több mint 1 millió dinárral járul hozzá a felújításhoz.

Méhészkei Kiss Gizella, igazgató, Moša Pijade Á.I., Pacsér: „Egy nagyon régóta húzódó problémát fogunk megoldani, mert a nyílászárók már nagyon rosszul zártak, az iskolák falai vékonyak. Sok fűtőanyagot tudunk megspórolni, amely mazut volt, tudjuk, hogy a mazut nem épp a legkörnyezetbarátabb fűtőanyag, így a környezetet is kíméljük. Ami pedig a legfontosabb, magában a tantermekben, magában az iskolában sokkal melegebb lesz.”

A pacséri iskolában a diákok fele magyar, fele pedig szerb nyelven tanul, csaknem 160-an járnak az intézménybe.

Pacsér
Moša Pijade Általános Iskola

Most

13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.
12:11

„Intenzív kampányra kell számítani”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában a VMSZ államtitkárairól, a kampányról, valamint szabadkai és országos jelentőségű fejlesztésekről beszélt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.