Ugrás a tartalomra

Téli Varázslat Topolyán

2018.12.13
08:57
2024.03.19
08:43
Forrás
Pannon RTV
Több mint hatvan alkotás érkezett a topolyai Mézeskalács- és karácsonyi ikebanák kiállítására, amely december 21-ig munkanapon és szombaton 9-19 óráig látogatható a moziterem előcsarnokában.

Mézeskalács és fenyő illata lengi be a topolyai moziterem előcsarnokát. A kiállításra hagyományos és ötletes mézeskalácsdíszeket, ikebanákat is alkottak a kreatív pályázók, akik Topolyáról és a környékéről hozták el munkáikat. Mészáros Csilla, Topolya: „Másodszor veszek részt, most adventi koszorúval érkeztem és karácsonyi asztaldísszel, szerettem volna egy kicsit hozzájárulni, hogy a fiatalok is részt vegyenek, hogy működjön ez a karácsonyi, téli varázslat.”

Több oktatási intézmény és egyesület is közös munkákkal érkezett a rendezvényre. Szuhankó Ruzsena, elnök, Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre, Bajsa: „Nagyon fontos számunkra, hogy mézeskalács minden házban legyen és a gyerekek díszítsék a mézeskalácsokat, és a hagyomány is azt mondja, hogy a mézeskalácsok nagyon rég óta szerepelnek mint dísz, mert az asszonyok azért mindig sütöttek és díszítették.”

A kiállításon látható alkotásokra szavazhat a közönség és zsűri is értékeli. December 21-én tartják az ünnepélyes eredményhirdetést, ahol jutalmazzák a legjobbakat valamint a szavazók között is sorsolnak ajándékot. Csípe Tímea, igazgató, Művelődési Ház, Topolya: „Az idén azt kértük, hogy mézeskalács formációkból paraszti világot, tanyavilágot mutassanak be nekünk, ünnepi alkalmakat, vallási ünnepeket, amikor a család és a közösség élménye meghatározó volt, igazából akkor szkeptikus voltam, de nagyon nagy öröm számomra, hogy itt a kiállításon feltűnik a locsolkodás, feltűnik a hagyományos disznóvágás, valamint a betlehemezés percei is megelevenednek egy templomban.”

A Művelődési Ház Téli Varázslat rendezvénysorozatában egészen december végéig készülnek programokkal, egyebek között kézműves foglalkozással, színházi előadásokkal és gyerekkoncertekkel is.

Topolya
téli varázslat
Mézeskalács és karácsonyi ikebanák kiállítása

Most

20:56

Palicson is hódított a Semmelweis

Meghódította a mozikat Magyarországon a Semmelweis című film, erről tanúskodnak a magyar Nemzeti Filmintézet által még idén február közepén nyilvánosságra hozott adatok.
19:17, Frissítve: 19:24

Arany János-érmet kapott Takács Márta

A Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésén, Budapesten a külhoni magyar kutatók munkáját elismerő Arany János-érmet vehetett át dr. Takács Márta, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendes egyetemi tanára.
16:43, Frissítve: 18:02

Amikor a bánáti szívósság sző nagy terveket

A majdányi régészeti lelőhelyet, a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházát, a törökkanizsai könyvtár épületét és az 1858-ban épült Szent György-plébániatemplomot tekintették meg a VMSZ politikusai.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.