Ugrás a tartalomra

Luca-napot ünnepeltek Horgoson

2018.12.14
13:10
2018.12.14
16:33
Forrás
Pannon RTV
Három darab otthon készített Luca-pogácsa volt a belépő tegnap este a horgosi Bartók Béla Művelődési Egyesület által szervezett koncertre és táncházba.

A Luca, Luca, Kitty-Kotty elnevezésű zenés rendezvény a Luca-napi szokások köré épült.

A népi szokásokat és hiedelmeket már a legkisebbek is ismerik Horgoson. Így van ez a december 13-i Luca-nappal is.

Radics Zara:
„- Hogyan készültök?
- Úgy, hogy meglocsoljuk a búzát, és sütünk Luca-pogácsát.”

A helyi Bartók Béla Művelődési Egyesület által szervezett koncerten fellépet a szabadkai Bóbita leánykórus, a horgosi Fülemüle leánykórus és szólistái, valamint a Tücsök zenekar is. Meglepetésként a szervezők elkészítették a Fülemüle leánykórus első önálló lemezét is.

Davidov Flóra, énekes, Fülemüle leánykórus:
„- Én nagyon szeretem a kórusunkat, szerintem nagyon ügyesek a lányok, nagyon büszke vagyok rájuk. Én ma eléggé izgultam, de végül is sikerült.
- Mit tudsz a Luca-napról egyébként?
- Az én Luca-napi szokásom általában, hogy mamákkal meg anyukámmal sütünk pogácsát.”

A szervezők, táncoktatók szerint fontosak az ilyen rendezvények, hiszen a gyerekek így ismerhetik meg a szokásainkat, ünnepeinket.

Szécsi Zsolt, szervező: „A 15. században volt egy vértanú, aki nagyon népszerű volt abban az időben, Szent Lúciáról beszélünk, az ő nevéhez rengeteg babona, hiedelem kapcsolódott. Tehát a régi időkben ez egy olyan szent ünnep volt, hogy nem volt szabad dolgozni sem. A paraszti világban ez a termékenység ünnepe volt, hogy tojjanak a tyúkok, legyen nagy gazdaság, legyen nagy termés.”

Este, a táncház alkalmával a kicsik és a nagyok is bekapcsolódhattak a mulatságba, és elsajátíthatták a lépéseket.

Luca-nap
Horgos
táncház
Bartók Béla Művelődési Egyesület

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:56

Palicson is hódított a Semmelweis

Meghódította a mozikat Magyarországon a Semmelweis című film, erről tanúskodnak a magyar Nemzeti Filmintézet által még idén február közepén nyilvánosságra hozott adatok.
19:17, Frissítve: 19:24

Arany János-érmet kapott Takács Márta

A Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésén, Budapesten a külhoni magyar kutatók munkáját elismerő Arany János-érmet vehetett át dr. Takács Márta, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendes egyetemi tanára.
16:43, Frissítve: 18:02

Amikor a bánáti szívósság sző nagy terveket

A majdányi régészeti lelőhelyet, a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházát, a törökkanizsai könyvtár épületét és az 1858-ban épült Szent György-plébániatemplomot tekintették meg a VMSZ politikusai.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.