Ugrás a tartalomra

Száz kilométeres bicikliút épül

2018.12.20
16:30
2018.12.20
18:08
Forrás
Pannon RTV
A biztonságos közlekedés érdekében bicikliút épül Szabadkáról Magyarország felé Európai Uniós támogatásból. Jövőre kezdhetik építeni a Királyhalmot Ásotthalommal összekötő kerékpárutat.

Egyre többen járnak át dolgozni a magyar-szerb határ egyik vagy másik oldalára. A kis távolságokat legkönnyebb kerékpárral megtenni, hiszen így minimálisra csökkenthető a határon való várakozás és még a környezetet sem szennyezzük. Kerékpárút köti majd össze Szabadkát több magyarországi településsel. Egy 100 kilométeres körgyűrűt alakítanak ki. Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere elmondta: „Ásotthalom központjából nemcsak Szabadkára lehet majd a határátkelőn keresztül eljutni, hanem el lehet jutni egészen Bajáig és egészen Szegedig. Azt gondolom, hogy a Kárpát-medencében, de még talán Közép-Európában is egyedülálló olyan kerékpárút hálózat létrehozását jelenti, ahol akár több mint 100 kilométeren keresztül végig kerékpár úton tudnak majd a turisták is, nemcsak a helyi lakosok közlekedni.”

A határ menti régió számára kiemelten fontos a környezetbarát közlekedés fejlesztése, amelynek célja, hogy az itt lakók tiszta és fenntartható körülmények között élhessenek - hangsúlyozta Véh László tompai polgármester. Aláhúzta: „A projektben 3,2 kilométert fogunk megépíteni, amellyel a Tompa városát kötjük össze a határátkelőhellyel. Ezen a szakaszon közlekednek azok a munkavállalók, akik a határtérségben dolgoznak. Itt van egy nagy egészségügyi intézményünk és a határ melletti területeken pedig a diszkont áruházak és ide a dolgozók előszeretettel járnak kerékpáron a nyári időszakban.”

Szabadkán a már meglévő, mintegy 40 kilométeres kerékpárút mellett még 8 kilométer épül a jövő év végéig. Három kilométer a kelebiai határátkelőig, a többi Királyhalmot köti össze Ásotthalommal. Újhelyi Ákos, a szabadkai Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja elmondta: „Az eltervezett munkálatok és feladatok azok megfelelő időben vannak végrehajtva és történnek. Ami Szabadkát illeti a jövő év végéig 7.9 kilométer kerékpárutat fogunk megépíteni, illetve 25 kilométer kerékpárút tervdokumentációját fogjuk elkészíteni.

Várhatóan a jövő év márciusától kezdik építeni a Királyhalmot Ásotthalommal összekötő, csaknem öt kilométeres kerékpárutat. Királyhalmán a Belgrádi utca elejétől egészen a határátkelőhelyig.

Szabadka
kerékpárút
Ásotthalom
Királyhalom

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.