Ugrás a tartalomra

Tájház épül Hertelendyfalván

2018.12.29
20:02
2018.12.31
16:02
Forrás
Pannon RTV
Szakmai tanácsadás céljából látogattak zentai szakemberek a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben épülő tájházba.

Hamarosan befejeződhetnek a munkálatok, és következhet az épület berendezése. Ezt nagy odafigyeléssel szeretnék elvégezni, ezért kérték a zentai szakemberek segítségét.


Varga Erzsébet, az egyesület kézimunkacsoportjának vezetője mutatta meg és vázolta fel a vendégeknek, hogyan képzelik el a tájház berendezését.

Varga Erzsébet, a kézimunkacsoport vezetője, Tamási Áron SZMME, Hertelendyfalva:  „Mi itt Hertelendyfalván még ma is kézimunkázunk, és csináljuk a székelyvarrottast. Mondták, hogy arra vigyázzunk, hogy a szobában, ahol tájház lesz, ne tegyünk a mostani varrottast, hanem nézzük, hogy az öreg holmikat. Az nem baj, hogy meg van sárgulva, nem baj, hogy el van szakadva, ha 120-130 éves, annak az a végzete, azt válasszuk ki.”

Szűgyi Ferenc zentai néprajzkutató volt a szakmai főtanácsadó: „Örvendünk, hogy egy újabb kezdeményezésnek vagyunk tanúi. Nagyon örülünk, hogy őrzik a hagyományaikat, és őrizni is akarják az utókornak. Egyelőre nagyon kezdeti stádiumban látjuk a tájházat, folynak most is a munkálatok. Nagyon remélem, hogy jól sikerül berendezni. Az eddigi elmondások alapján úgy tűnik, hogy a tárgyakat is sikerül beszerezni. Vannak apróságok, amiket még talán meg kell oldani. Fölhívtam rá a figyelmüket, pici cserére, esetleg módosításra, amire jelenleg mód van, illetve megengedi ezt a kivitelezés. Azt hiszem, hogy nagyon jó tájház lesz szakmai szempontból is. Bízunk benne, hogy hamarosan megnyílik, és sikerül megtekinteni már készen.”

Juhász Gyula, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet népzenei munkatársa elmondta, egy örömteli megkeresésnek tesznek eleget: „Amit láttunk, az az a fázis, hogy hamarosan el fog készülni, és gyűlnek a tárgyak. Mindenki hozza, amit otthonról egy ilyen helyiségben érdemes elhelyezni.”

A tárgyak leltárba vételéről és a Vajdasági Magyar Értéktár fontosságáról Gondi Martina, a Művelődési Intézet igazgatója beszélt.

Gondi Martina, igazgató, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet: „A Művelődési Intézet egyik feladata, hogy digitalizálja mindazt, ami számunkra érték. Ami nekünk most nagyon fontos itt Hertelendyfalván, hogy megkérjük az ittenieket, a közösségnek a tagjait, segítsenek nekünk abban, hogy a régi anyagokat megtaláljuk. Ez legyen akár fotóanyag, akár egy kézműves tárgy, teljesen mindegy, hogy miről van szó. Nagyon fontos, hogy digitálisan megőrizzük.”

Az igazgató javasolta, hogy alakuljon meg a helyi értéktár bizottság, amely összegyűjti és összeírja a helyi értékek listáját, és továbbítja a Vajdasági Magyar Értéktár Bizottságnak.

Hertelendyfalva
tájház
Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.