Ugrás a tartalomra

Vajdaságban egyre több a házi és kézműves sörfőzde

2019.01.02
14:01
2020.04.21
12:23
Forrás
Pannon RTV
A piacon való érvényesüléshez számukra is nélkülözhetetlenek a támogatások.

Szerbiában a becslések szerint évente több millió liter sört fogyasztanak. Nők és férfiak egyaránt kedvelik az italt. Az utóbbi években a kézműves sörök népszerűsége lendületet vett, így Vajdaságban is egyre több a házi és kézműves sörfőzde. A piacon való érvényesüléshez számukra is nélkülözhetetlenek a támogatások.

Barna vagy világos, vagy éppen színes és ízesített sör. A fesztiválokon, koncerteken és vásárokon egyre több sörkülönlegességet lehet megkóstolni, fogyasztani. Az áruk azonban borsosabb a boltban megvásárolható gyári sörökénél.

Szerbiában, így Vajdaságban is, a korszerű technológiák és a családi vállalkozások létesítésének korában a fiatalok újdonságokkal próbálkoznak, keresik helyüket a piacon. Aleksandar Briševac újvidéki kézműves sörfőzdéjében havonta 11 ezer liter nedűt főznek, törekednek a minőségre, de a beruházáshoz kell a támogatás.

Aleksandar Briševac, termelésvezető, Zbir kézműves sör, Újvidék: „Ami a kis sörfőzdéket illeti, a jövedelem nem magas, a piac ugyan bővül és stabil, de a berendezések nagyon drágák, így minden támogatás jól jön.”

A tartományi mezőgazdasági titkárság a tavalyihoz viszonyítva az idén ötven millió dinárral növelte a kisgazdáknak szánt költségvetést és új pályázatokat is hirdetnek – mondta Ótott Róbert titkárhelyettes.

Ótott Róbert, mezőgazdasági titkárhelyettes: „A borászok, a pálinka készítők és a kis sörfőzdék is tudnak majd pályázni támogatásokra. Ki kell emelni, hogy a hozzáadott érték előállítását szeretnénk mindinkább ösztönözni, és ezért is ezeken az új pályázati vonalainkon közel 80 százalékos költség-visszatérítést tud majd a mezőgazdasági titkárság a gazdáknak biztosítani.”

A titkárság pályázatai kora tavasszal jelennek meg, és a bejegyzett gazdaságok és feldolgozók nyújthatják be igényeiket.

sör
kézműves sör
Ótott Róbert
Vajdaság

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.