Ugrás a tartalomra

Egyre több dokumentum érhető el elektronikusan Szerbiában

2019.01.02
07:42
2019.01.02
08:46
Forrás
VajdaságMA, Szerbiai RTV
Január 1-től interneten keresztül is elérhetővé váltak a vagyonadóról, az egyéb közbevételekről és az anyakönyvekről szóló információk a polgárok, a gazdaság és az állam számára Szerbiában.

Az egységes információs rendszernek köszönhetően a polgárok és a gazdaság betekintést nyerhetnek a Szerbia területén lévő teljes vagyonukba, elektronikus úton is benyújthatják a vagyonadó megállapítására vonatkozó kérelmeket. Az eUprava szolgáltatásaival 145 helyi önkormányzat különböző adatbázisait központosítják, így a helyi adóadminisztráció összeköttetésben áll az állami adatközponttal. Februártól a portálon elérhetővé válik az elektronikus adófizetési szolgáltatás is. A pénzügyminisztérium és az Adóhivatal teljes körű betekintést nyer elektronikus úton a Szerb Köztársaságban lévő mintegy 5 millió természetes személy, a kétszázezer jogi személy és majdnem háromszázezer vállalkozó helyi adóelemzésébe.

Újdonság továbbá az anyakönyvek elektronikus formában történő vezetése is. A polgároknak tehát nem kell az állampolgársági bizonyítványt kikérniük, a nyilvántartás elérhető lesz az államigazgatásban és a helyi önkormányzatoknál dolgozó tisztviselők számára is. Az anyakönyvekről szóló törvény módosítása és kiegészítése előirányozza a nemzeti hovatartozásról szóló adat önkéntes bejegyzésének, valamint a nemváltás bejegyzésének lehetőségét is. Ez az opció szintén él január elsejétől.

A szolgáltatás a www.euprava.gov.rs oldalon érhető el.

elektronikus
vagyonadó
anyakönyv

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.